DELA
Foto: Jonathan Vik

Franciskusfesten är tillbaka

I helgen ordnas Franciskusfesten på Kökar för 42:a gången. Årets tema är andrum, vilket bland annat tar sig uttryck i evenemangets naturnära omgivning och med rofyllda programpunkter.

Franciskusfesten har anordnats varje år sedan 1979. Ifjol orsakade pandemin problem för festplanerna, därför ordnades istället en avskalad version av Franciskusfesten. I år är de arrangörerna Södra Ålands skärgårdsförsamling och Föreningen Franciskus på Kökar redo att återuppta festligheterna.

Vanligtvis kommer besökare från många olika länder runt om i Europa, men i år väntas de flesta på grund av restriktionerna komma från Åland och övriga Norden. Den största förhoppningen när det gäller restriktionerna är att få äta tillsammans. Enligt arrangörerna är den enkla gemenskapen och samvaron en av evenemangets grundpelare.

Naturkär munk

Franciskusefestivalen har fått sitt namn från det Franciskanerkloster man funnit ruiner av på Hamnö. Franciskanordern grundades år 1210 av munken Franciskus av Assisi som var en väldigt naturkär man. Av den anledningen är han skyddshelgon för djur och ekologi.

Vid sidan av den Franciskusinspirerade naturnärheten är festivalens huvudsyfte att föra samman olika kristna samfund. Förutom den lutherska kyrkan brukar katoliker, ortodoxa och frikyrkliga sammanslutningar vara representerade under veckoslutet. Helgen avslutas på söndagen med en ekumenisk gudstjänst som bland annat Borgå stifts biskop Bo-Göran Åstrand kommer att hålla. Istället för nattvard blir det en gemensam välsignelse över samfundsgränserna.

Konst och vandring

Konst och musik har med åren blivit en allt större del av festligheterna. Årets konstnär är Elisa Matikainen som nyligen flyttat från Helsingfors till Kökar. Efter festivalen visas hennes naturinspirerade målningar och teckningar på församlingshemmet på Kökar hela sommaren. Förutom bildkonst finner man en konsert och gregoriansk sång i programmet.

– Den gregorianska sången passar bra med temat andrum. Sången är från urkyrkan och är väldigt kroppslig. Man andas mycket och varje ljud har en speciell riktning och olika resonans på olika platser, säger Henrika Lax som håller i det gregorianska sångprogrammet.

Nära temat Andrum är också kristen meditation. Tack vare talkoarbetare finns det nu en meditationsstig på Hamnö sominvigs under helgen. Enkla meditationsövningar utlovas redan för de pilgrimsvandrare som är på väg mot Kökar med start från Marsund. De vandrar längs med Sankt Olofsleden i veckan. Upplevelsen är en kombination av kultur, natur och teologi.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp