DELA

Från trädgården till Kakelhallen

En jurist som blev konstnär besöker Åland för första gången – och har vernissage på Kakelhallen i kväll.
Tiina Nevanperä, 47, från Helsingfors har alltid varit konstintresserad men när hon var ung tänkte hon inte att intresset kunde bli en karriär.
Därför blev hon jurist. Men efter ett sabbatsår då hon studerade på Fria konstskolan i Helsingfors blev hon tvungen att välja – och då valde hon konsten.
Det beslutet har hon aldrig ångrat. Efter Fria konstskolan fortsatte hon till konstindustriella högskolan i Helsingfors, och nu väntar studier i London för en konstdoktorsexamen.
– Visst kan jag sakna dramat i rättegångssalen. Och jag måste undervisa i juridik för att överleva, säger Nevanperä.
Men hon är en nyfiken själ, intresserad av nya omgivningar, nya upplevelser – och som konstnär får hon det. Nu har konsten fört henne till Åland, som hon vid första anblick tyckte att påminde om Reykjavik.

Bokinspiration
På Kakelhallen visar hon tavlor, fotografier och videokonst, något som hon studerat i Tammerfors.
Inspirationen till utställningen ”En resa runt min trädgård” kom från den franske författaren Xavier de Maistres bok ”En resa i mitt rum”. Boken skrev han när han satt i husarrest efter en duell och han gjorde då en resa i fantasin.
Tiina Nevanperäs trädgård finns i stadsdelen Rödbergen. Hon dokumenterade grönskan utanför sitt höghus och det blev grunden för den konst som hon visar på Kakelhallen.
– Det blev en resa i min näromgivning, säger Nevanperä, som kallar sig både målare och redigerare. Hon behärskar alla steg i produktionen av videokonst och är i synnerhet intresserad av redigering.
En av tavlorna som hon visar på Kakelhallen heter ”Ute i världen”.
– Den handlar om det mod man behöver för att gå ut i världen. Man får inte vara rädd för den.
Vernissagen hålls i kväll mellan 18 och 20. Utställningen pågår till den 7 november.

Patrik Dahlblom