DELA

Från forneldar till dagens e-post

Åländsk kommunikationshistoria är temat för årets sommarutställning i von Knorringmuseet i Pålsböle i Finström.
Det är en sympatisk utställning som garanterat kommer att locka fram både minnen och leenden.
Klockan 13.00 på söndag invigs ”Kommunikation – från forneld till mobil, från brev till e-post” i von Knorringmuseet i Pålsböle.
Ulla Boman, ordförande för kultur- och fritidsnämnden i Finström, berättar att nämnden efter fjolårets utställning av hattar ville välja ett tema som lockar också män till utställningen. Efter att ha bollat med olika delar bestämde man sig för just temat kommunikation.

Kopplas vidare
Textilhantverkaren Eva Eriksson, som ansvarar för utställningen, har lyckats bygga upp en tilltalande helhet med exempel på vad det vida begreppet kommunikation kan innehålla.
På informationsskyltar kan vi bland annat läsa att orden bara står för 7 procent av kommunikationen mellan människor, att apotekaren Claes Furstenborg år 1887 införskaffade Ålands första telefonapparat och att man år 1928 för första gången kunde ringa till Finland och därifrån kopplas vidare till Sverige.

Från stenåldern
Här finns vackra gamla väggtelefoner som är antikviteter och konstföremål. Men här finns också telefonautomater och mobiler som känns som om de vore från stenåldern trots att de inte har speciellt många år på nacken.
Mobiltelefonerna hör alla till Peter Lindströms samling. Han har totalt cirka 260 modeller i sin ägo, både gamla nmt-schabrak och nya designnallar.
På utställningen i Finström visas ett urval av den Lindströmska samlingen.

Alla felanmälningar
Ålands telehistoriska förening har bidragit med föremålen som beskriver telefonins historia.
En riktig pärla är den bok där telefonandelslagets anställda prydligt har skrivit in alla de felanmälningar som gjordes mellan 1951 och 1955.
Här står vem som gjorde anmälan, adress, vad felet berodde på och när det åtgärdades. Det är som bäddat för att bläddra och söka efter bekanta namn…

Lyckad kombination
Minnen och leenden väcker också alla de vackra eller roliga gamla radioapparaterna. De kommer från Felix Randelins samling, han har totalt ett hundratal apparater i sin ägo.
Alla föremål som visas har för övrigt samlats in i Finström.
Kultur- och fritidsnämnden har fått till stånd en utställning som inte bara kommer att locka män. Kombinationen teknik och historia är mycket lyckad och oavsett kön och ålder hittar man säkert något som tilltalar sinnet.

Grönroos uppmärksammas
Parallellt med utställningen om kommunikation uppmärksammas operasångaren Walton Grönroos som var hemma från Finström.
Då Grönroos 1999 avled arrangerade nationaloperan i Helsingfors en minnesutställning med fotografier av världsstjärnan i olika roller och på olika scener.
Den utställningen visas nu i von Knorringmuseet.

En samlingsskiva
En arbetsgrupp inom Valdemarssällskapet, bestående av Knut Grüssner, Guy Björkqvist, Marcus Boman och Inga-Lill Rögård, arbetar dessutom med en samlingsskiva med valda stycken från Grönroos konserter på Åland. Den skivan ges ut den 29 augusti.
– Nu hoppas vi bara att många bestämmer sig för att vika in till Pålsböle i sommar, säger Ulla Boman.
Det kan man alltså göra från och med söndag klockan 13.00.Då invigs utställningen med tal och med föredrag om Grönroos.
Artisten Stäni Steinbock, som också jobbar som museivärd i Knorringmuseet i sommar, underhåller med visor.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax