DELA

Från Brändöskola till Helsingforsteater

När Joonas Snellman, 19, gick på sjuan i Brändö skola kom han på att han ville bli skådespelare.
Nu är han det, med en roll i Molières ”Den girige” på Lilla Teatern i Helsingfors.
Joonas, som är son till Mikko och Marina Snellman, flyttade till Helsingfors 2007 och går nu tredje året på gymnasiet Kallion lukio i Berghäll med inriktning på konstnärliga ämnen.
Men det var Brändö skolas engelskalärare Malena Strandvall som väckte Joonas teaterambitioner.
– Hon startade en dramaklass där vi fick träna skådespelarteknik. Jag hade förstås varit med julpjäser tidigare med det här var första gången som det var seriöst.
När han flyttat till Helsingfors gick han med i amatörteatern Helsingin Kellar, där han varit med i flera pjäser, regisserat, dansat, sjungit och spelat improvisationsteater.
– Det har blivit som ett andra hem för mig.
När regissören Neil Hardwick sökte unga skådespelare till Lilla Teaterns uppsättning av Den Girige anmälde Joonas Snellman sitt intresse.
– Jag ringde till Hardwick och snackade. Fyra killar från vår skola fick två roller, vi turas om.


Jobbar med proffs
Joonas Snellman spelar Harpagons tjänare La Merloche. Det är ingen stor roll, men han är glad för chansen att få arbeta med finländska teaterproffs, bland andra Asko Sarkola i huvudrollen och åländske Matts Stenlund som betjänten La Fléche.
Vad väntar efter gymnasiet?
– Intagningsprov. Jag vill studera på teaterhögskolans finska eller svenska sida, eller Tammerfors universitets skådespelar- och konstlinje NÄTY, Näyttelijäntyön laitos.
Om du kommer in på en teaterutbildning, vad siktar du på då?
– Man vet aldrig hur det går i den här branschen. Jag kan tänka mig att vara frilansare rätt länge, hellre än att få ett fast jobb på någon stadsteater.
Att jobba med frilansskådespelarnas egen teatergrupp Q-Teatteri, eller den fria teatergruppen Ryhmäteatteri lockar också.
Drömrollen?
– Något som man verkligen måste jobba för. Nu har jag inte spelat drama på ett tag. Någon gång skulle jag vilja göra Macbeth.
Han konstaterar att konkurrensen är hård. Många söker in till teaterskolor flera år i rad utan att lyckas.
– Så jag skall ha en backup-plan. Kanske jag kan läsa till servitör eller kock, säger Joonas Snellman

Patrik Dahlblom

patrik.dahlblom@nyan.ax