DELA

Fotokonsten ger Martin positiv energi

Neuroborrelia, TBE, och narkolepsi. För Martin Liewendahl tog livet en dramatisk vändning.
Men han fick också en chans att förverkliga ett intresse för konst och skapande.
Nyan berättade i fjol om Martin Liewendahl, trebarnspappa i Jomala, som ännu inte fyllda 40 drabbades av neuroborrelia, sedan av TBE och på det, efter en vaccination mot svininfluensa, narkolepsi.
Han beskrev ett liv med ständig huvudvärk, försvagat korttidsminne, ljus- och ljudkänslighet koncentrationssvårigheter och en trötthet som när det var som värst gjorde att han sov upp till 22 timmar i dygnet.
Men Nyanreportern Anne Sjökvist noterade också den positiva livssyn och smittande humor som hållit honom uppe och hjälpt honom att komma igen så gott det går.

Kamera för bilen
När han måste lämna sitt jobb som försäljare, inte kunde köra bil och livet begränsades också på många andra sätt tog han upp sitt gamla intresse för konstnärligt skapande och kreativitet.
– När jag sålde bilen köpte jag kamerautrustning, säger han.
Och fotograferandet har blivit ett viktigt sätt att bemästra tillvaron. Även ett sätt att få känna att han trots allt kan utvecklas och lära sig något nytt.
– Jag är mycket tacksam över att jag fått så god handledning i kamerateknik och fotograferande av Anna Purtsi. Hon har bland annat lärt mig att ”våga vägra auto” och numera fotar jag allting manuellt.
Vernissage på utställningen är det i dag, måndag, kl.15 på Handicampen och den kan ses åtminstone under en månad framöver.
De utställda arbetena är till salu och Martin säger, med glimten i ögat, att han hoppas att kommersen skall bli god. Inte minst för att han donerar tio procent av inkomsterna till Ålands handikappförbund.
Läs mer i papperstidningen!

Jan Kronholm