DELA

Fotointresse förenar generationer

Den uppmärksamme kanske noterade i helgen att ovanligt många stadsflanörer bar en kamera runt halsen eller en kameraväska över axeln.
Stiger man in i Alandica får fenomenet sin förklaring, här pågår nämligen Ålands första fotofestival.
– Det finns så många fina saker och minnen man kan fotografera, säger 7-åriga Alexander Dahl, som besöker festivalen tillsammans med sin pappa.
Bland vackra fotografier, böcker och företag i branschen minglar fotointresserade människor i alla åldrar.
Ett gnistrande fotografi av en vw-bubblabuss i solnedgång har fångat Alexander och Kjell Dahls intresse.
– Jag fotograferade mycket förut och var aktiv inom Obscura. Det var just naturen som intresserade mig och speciellt ljuset fascinerar. Ibland kan naturen förändras helt på bara några sekunder genom att ljuset ändrar och då kan det vara för sent att fånga bilden man velat ha. Ibland satt jag med kameran och väntade i soluppgång eller -nedgång på det perfekta ljuset, säger Kjell Dahl.
Just nu är det sonen Alexander Dahl som fotograferar i familjen.
– Jag fotar mycket. Både ute och inne, ja nästan överallt, berättar han för Nya Åland.

Lär sig
Sara Björkqvist och Hampus Berglund från Ålands folkhögskolas naturfotolinje är på plats tillsammans med nästan hela klassen. De ser det som väldigt positivt att Åland fått sin egen fotofestival.
– Det ger massor att få vara här. Man lär sig om olika tekniker bara genom att se på andras bilder, säger Hampus Berglund.
De ser båda fram emot att lyssna på den svenska fotografen Anders Geidemarks fördrag på temat ”De vilda Albanien”. De berättar att Geidemark haft lektioner på folkis.
– Han höll en bildspelsworkshop, säger Hampus Berglund.
– Överhuvudtaget är det givande att höra kända fotografer berätta och visa hur de arbetar, säger Sara Björkqvist.

Världspremiär
Anders Geidemark sitter och signerar böcker mitt i Alandicas foajé. Han började fotografera som 13-åring och är numera en etablerad frilans inom både text, bild och form – och återkommande Ålandsbesökare.
– Det blir väl tolfte året i rad nu som jag varit till folkhögskolan. Jag uppskattar mycket att få träffa unga, entusiastiska fotografer här på Åland. Och när jag är hit försöker jag alltid träffa Fotoklubben Obscura också, säger Anders Geidemark.
Finns det en framtid inom fotografyrket?
– Ja, bilden är i mångt och mycket avgörande för att kunna visa världen som den är och även ett sätt att beskriva och förmedla känslor.
Vi får veta att fotografierna han visar i Alandica aldrig har visats på duk för publik tidigare. Bilderna från Albanien togs i somras och ingår i ett av världens största fotoprojekt någonsin. Wild Wonders of Europe heter projektet som kontrakterat totalt 68 fotografer som tillsammans utför över 200 fotouppdrag runtom i Europa.
– Syftet är att visa upp det bästa av djur och natur i Europa, med fokus på det positiva. Nästa år kommer en bok att ges ut, plus ett uppslag i National Geographic och en utställning som ska turnera runt i huvudstäderna.
Vad tycker du om att lilla Åland har en egen fotofestival?
– Det är fantastiskt och jag vill ge en stor eloge till alla i fotoklubben Obscura som jag vet att drömt länge om detta och nu kunnat ro projektet i hamn. Nu får vi hoppas att det slår väl ut, så att det kan bli en tradition. Orkar man bara fortsätta så kan man säkert locka deltagare från hela Norden, säger Anders Geidemark, och berättar om Vårgårda Naturfotofestival som firar 25 år i år. Det är också en liten ort som lyckas locka tusentals besökare till sin fotofestival varje år.

Inte bara fotografer
Är en fotofestival bara för ”den som gillar att fotografera”?
– Nej absolut inte, alla kan komma för att se, glädjas och berikas av bilderna. Sedan är det även till nytta och inspiration om man själv gillar att fotografera.

ANNA BJÖRKROOS