DELA

Fotboll och transvestiter i Filmfest Fyr Alle

– Vi har tagit fram ett mångsidigt och intressant program som borde passa alla som gillar film.
Så säger Regnbågsfyrens ordförande Maria Antman om helgens filmfestival, Filmfest Fyr Alle, som i år ordnas för andra gången i Mariehamn.
På fredag klockan 18 blir det invigning för den åländska filmfestivalen Filmfest Fyr Alle på Alandica i Mariehamn.
Festivalen arrangeras i år för andra året i rad av den åländska hbt-föreningen Regnbågsfyren, i samarbete med Nordens institut.
Efter lite mingel i Alandica på fredag visas, klockan 19, den norska dokumentärfilmen Allt om min far av Even Benestad som skildrar hur det är att leva med en pappa som är transvestit. Fadern själv, Esben Benestad, eller Esther Pirelli som han kallar sig som kvinna, är sedan några år tillbaka en offentlig person i Norge.

Sport och sexualitet
På lördag eftermiddag visas den isländska filmen Strákarnir okkar som behandlar temat hbt-personer i idrottssammanhang. Efter den filmen blir det diskussion kring ämnet mellan den isländska hbt-professorn Dagný Kristjansdottír och representanter för den åländska idrotten, bland annat.
– Vi vill lyfta fram homosexualitet inom områden där man inte så ofta hör om det, förklarar Antman.
– Till och med kyrkan diskuterar ju i dag homosexualitet, men inom elitidrotten är det väldigt tyst om ämnet. Strakarnír okkar är en kul film som handlar om en fotbollsspelare som kommer ut som bög.

Årets Fyrväktare
På lördagskvällen visas filmer fram till klockan 22 och efter det avslutas festivalen med en efterfest på Indigo där också det nyinstiftade priset Årets Fyrväktare ska delas ut av föreningen Regnbågsfyren.
– Jag tycker vi har fått till ett väldigt mångfaldigt och intressant program i år. Alla som gillar film kommer att gilla det här. Det behöver inte vara svårt och knepigt bara för att filmerna berör ett viktigt ämne, säger Regnbågsfyrens ordförande Maria Antman.

JESSICA SUNDBERG


kultur@nyan.ax