DELA

Förverkligar konstnärlig dröm

Jaana Gustafsson (bilden), som just nu ställer ut på Möbelmarknaden (gamla Salt) vid Godbyvägen i Mariehamn förverkligar en dröm.
Det är hennes första riktigt egna utställning, något som hon länge drömt om.
Det som hon visar i utställningen är främst akvareller och gouacher med en dominans av blommotiv och havsnära bilder, de motivkretsar som hon säger att hon gillar allra bäst.
Jaana Gustafsson kommer ursprungligen från Lovisa i Östnyland, men har bott på Åland i tjugo år och jobbar till vardags på Crosskey. Hon berättar att hon målat och tecknat en stor del av sitt liv, men att det blev ett uppehåll på omkring tolv år när barnen var små.


Mycket att ta igen
– Jag återupptog målandet för ett par år sedan och det är jätteroligt, jag har många år att ta igen.
Mest sysslar hon med akvarellmåleri och går på Aino Kivisaaris akvarellkurser i Medis. I utställningen visar hon även en hel rad med gouacher – det vill säga målningar med täckande vattenfärger, något som är ett resultat av den kurs som hon gick vid högskolan med Jan-Kenneth Weckman som lärare.


Även oljemåleri
– Jag målade också i olja när jag var ung och det har jag nu återupptagit. Tidigare hade jag problem med terpentinångorna från oljefärgen, men i dag finns det bättre material att tillgå i form av vattenlösliga oljefärger.
I utställningen på Möbelmarknaden visar hon dock inga oljemålningar.
– Jag hann inte få fram tillräckligt mycket att visa upp, det får bli till någon senare utställning, säger hon.
Utställningen, som kan ses under Möbelmarknadens öppettider, hade sin vernissage i går kväll och hänger kvar månaden ut, det vill säga till den 30 april.