DELA
Foto: Jonas Edsvik

Författare och burkar på väggarna på Skarpans

Porträtt på författare och aluminiumburkar från Wales pryder Galleri Skarpans när Minna Öberg ställer ut.
Det är första gången Minna Öberg ställer ut på Galleri Skarpans. Utställningen ” Författare” innehåller porträtt av författare och en grafikutställning av burkar.

Idén till porträttutställningen kom till på jobbet. Minna Öberg jobbar som biblioteksassistent och varje gång hon lägger tillbaka en utlånad bok i hyllan tittar hon igenom den. En del böcker har ett porträtt av författaren inne i boken. Bilderna väckte hennes intresse och hon började ta kopior på porträtten och målade av dem enligt egen tolkning.

– De är inte utvalda på något sätt. Jag har snubblat över dem och fastnat för dem för att de har fångat mitt intresse på något sätt. Drömska ögonlock, en frisyr eller blick.

Det är första gången hon gör porträttmålningar av människor.

– Efteråt insåg jag att jag kanske inte är någon stjärna på porträtt, men jag hade kul, säger hon skrattar.

Författarna är inga stora namn. De är en blandning av äldre och yngre och författare i olika genrer.

– Jag började fundera mycket på porträttfotografering när jag målade. Hur personerna var presenterade. Ibland hade kriminalförfattarna en viss typ av blick, lite allvarlig, men sen fanns det också en kriminalförfattare som log så då fanns det ingen röd tråd.

Burkar från Wales

 

Porträtten började hon måla förra hösten och de sista är gjorda i sommar. I vintras hade hon en period när kreativiteten tog slut. Men det kom tillbaka efter en kurs i grafiktryck i juni hos Edward Johansson i Flaka. Den inspirationen resulterade i den andra delena av utställningen: burkarna. De svarta tavlorna är tryck och i de vita tavlorna är burkarna monterade och är sprejade med vit färg.

– Alla svarta tavlor har en vit tavla.

Efter grafikkursen ville hon prova på att göra eget tryck. När hon städade i lägenheten hittade hon tillplattade burkar som hon samlat på sig under studietiden i Cardiff i Wales. För att göra trycken använde hon sig själv som press. Hon lade burkarna på golvet med blöta papper på. Ovanpå det lakan och filtar och högst upp en skiva. Hon lade sig ovanpå skivan och rullade för att få trycket att fästa på pappret.

– Varför jag hade burkarna kvar? Ja, bra fråga, säger hon skrattar.

Nu pryder burkarna från Cardiff väggen i Galleri Skarpans i Mariehamn. Ett rum med burkar och ett rum med porträtt.