DELA
Foto: Rasmus Olin<07_Bildrubrik>PRISAD Sture Gustafsson belönades för boken om Fartyg och seglation i Brändö.

Författare fick bokpris

Författarna Carina Karlsson, Sture Gustafsson, Jan Andersson och Martin Enckell fick pris för sina böcker av Svenska litteratursällskapet i Helsingfors.

Priserna delades ut på Runebergsdagen i fredags.
Carina Karlsson, poet och författare från Sund, fick Granberg-Sumeliuska priset på 8 000 euro för sin debutroman Mirakelvattnet.

– Det är jätteroligt och jag är så stolt. Det är kul att man har hittat min bok bland alla böcker som kom ut under fjolåret. Svenska litteratursällskapet har ju lite pondus och tack vare priset känns det som om den håller en sådan kvalitet att det duger också i de finare salongerna. Jag har upplevt under det här året att många läsare har tyckt mycket om boken och jag har badat i kärlek, säger hon.

Carina Karlsson skriver som bäst på sin andra roman som går tillbaka till tiden strax före 1750-talet och de åländska båtsmän som var verksamma under den tiden.

Sture Gustafsson från Brändö fick Ingrid, Margit och Henrik Höijers donationsfonds pris på 10 000 euro för boken Fartyg och seglation i Brändö. Tiden före 1900 och till 2008.

Antikvarie Jan Andersson, Mariehamn, fick Spåreska fondens pris för boken Märket – havsfyr och gränsland.

Martin Enckell, sommarålänning i Geta, fick ett av de största prisen på 20 000 euro ur bokhandlaren Bo Carleskogs minnesfond för boken För den avgrund som är vår moder. Boken är utgiven på det åländska förlaget PQR.