DELA

För Kaj är det lika självklart att skriva som att äta

Den här veckan får landskapets alla niondeklassister skrivinspiration av författaren och radioprofilen Kaj Korkea-aho. I går var södra skärgårdens nior i tur.
– Det här är ingen uppsatstävling. Vi bryr oss inte om stavning eller grammatik, sådant kan rättas till. Vi vill få era tankar, berättelser och bilder och vi vill bli berörda.
Projektledare Lina Antman inleder besöket i Föglö skola inför södra skärgårdens niondeklassister med att – kanhända – kullkasta förhandsuppfattningarna om hur en skrivtävling går till.
– Ni kan skriva novell, dikt, låttext, recept, bruksanvisning, serie, sms eller göra en tatuering eller film. Huvudsaken är att ert bidrag innehåller något ord. Det finns många framgångsrika författare som är dyslektiker och till och med analfabeter.
Sedan tar Kaj Korkea-aho vid. Han börjar med att läsa en saga om ett ägg han skrev som sexåring och sedan får eleverna följa hans slingrande väg mot att bli författare. Han berättar om tillkortakommanden och framgångar, självförtroende som brister och pinsamma situationer. Om uppväxten i norra Österbotten – mitt i det som kallas bibelbältet – och hur han och vapendragaren Ted Forsström fann varandra i högstadiet när de var de enda på klassresan som valde vandring med lärarna istället för disco.
– Vi skrattade åt samma saker och det är en bra grund för vänskap. Sedan startade vi webbsajten Pleppo Toys ihop och sedan dess har vi producerat texter och framfört på olika sätt.
Hans säregna, lågmälda humor lockar fram leenden även om det är inte är lika lätt att locka till diskussion och verbal interaktivitet. När han kommer fram till skrivövningarna på slutet verkar det ändå som han lyckats med sitt uppdrag eftersom alla eleverna skriver så pennorna glöder.
Läs mer i papperstidningen!

Anne Sjökvist