DELA

Folkmusiker som lär av varandra

En grupp på runt 40 folkmusiker, som reser runt i Europa för att lära sig av varandra, besökte Åland i veckan.
På fredagen höll de i en workshop utanför Emmaus i Mariehamn, dit alla var välkomna.
Gruppen heter Etno Histeria Umeuropa Caravan och består av musiker från hela världen. Tanken är att de ska lära sig av varandra och de olika ländernas spelteknik.
Bussresan började i Tjeckien den 21 juli, och sedan dess har gruppen hunnit besöka flera länder i Europa, bland andra Polen och Litauen. Slutdestinationen är Umeå i Sverige, Europas kulturhuvudstad. På varje ställe har de haft konserter och lärt sig lokala sånger.

Ålänningar
Kontakt på Åland är Fredrik Mattsson.
– Jag ska försöka lära dem en låt från Föglö senare – en åländsk schottis. Det är väldigt roligt att kunna spela tillsammans med personer från hela världen. Halv fem i morse (läs: i fredags) spelade jag en låt som jag kunde, tillsammans med en kanadensare som också kunde den. Vi fann verkligen varandra, och det var en fantastisk känsla, säger han.
Workshopen går till så att en person spelar och de andra lyssnar och försöker spela efter på gehör. Två ålänningar som deltog var Anton Johansson och Elina Jansson.
– Jag kom hit på impuls, men jag har hållit på med folkmusik i princip hela livet. Det enklaste sättet för mig att lära mig har alltid varit på gehör, så det här passar mig bra, säger Elina Jansson.
Anton Johansson säger att det ibland kan vara en utmaning att spela musik från andra länder, eftersom tekniker och traditioner ser lite olika ut.
– Men just den här sortens musik har jag hållit på med lite förut, så det går bra, säger han.

Josefin Grunér