DELA

Folkmusikbetonat med extra bonus

– En skicklig fiolist med vacker sångröst och ett omväxlande program – se där ett tillfälle för andra än hängivna orgelfantaster att delta i festivalens program och sedan få lite orgelmusik som bonus. Eller tvärtom: orgelfantasterna fick lite norsk folkmusik som bonus. En intressant programkombination som fungerade fint, skriver Nyans recensent om Jorun Marie Kvernbergs (bilden) och Marek Stefanskis konsert i S:t Görans kyrka, en konsert som får sin repris i Föglö kyrka i kväll.


Klar och skimrande sång med eget ackompanjemang på fiol fick vi bland annat njuta av på onsdagens lunchkonsert i S:t Görans kyrka i Mariehamn. Ålands orgelfestival bjöd på polsk och norsk musik på orgel respektive fiol i samma konsert. Marek Stefanski inledde med musik ur en notbok från 1600-talet samt ett par nyare stycken av två polska kompositörer: Feliks Nowowiejskis fantasi ”Julnatt på slottet Wawel i Kraków” och ”Bukoliki” av Witold Lutoslavski.

Norska folkmusikern Jorun Marie Kvernberg gav i sin avdelning prov på både danslåtar, vissång och annan traditionell musik som hon presenterade på ett charmigt och personligt sätt. Där är organister ofta i en sämre situation när det gäller att trollbinda publiken med sin personlighet, då man sällan ser dem där de göms bakom läktarskrank och orgelpipor.

Siv Ekström

Läs hela recensionen i dagens, torsdagens Nyan.

Orgelfestivalen fortsätter i dag, torsdag, kl. 20 med en kammarkonsert i Finströms kyrka med Stahlhammerkvartetten från Stockholm och Henryk Gwaerdak på orgel. I Föglö kyrka kan man samtidigt lyssna till Jorun Marie Kvernberg och Marek Stefanski i en repris av den folkmusikbetonade konsert som gavs i S.t Görans kyrka i går och recenseras ovan.