DELA

Folkiselever syns i skyltfönster

Eleverna på folkhögskolans hantverkslinje ställer ut sina examensarbeten i Ehns skyltfönster.
Andra årets studerande på hantverkslinjen vid folkhögskolan har avslutat sina examensverk.
– Det första året provar eleverna på många olika tekniker. Det andra året specialiserar de sig, säger läraren Lina Nyberg-Heiniö.
Fyra elever avslutar sina studier i vår, och i den avslutande utställningen visas keramik, silverarbeten och träarbeten.
– Man kan säga att syftet med hantverkslinjen är tvådelat: dels ska man få kunskap nog för att arbeta i branschen, dels ska man förverkliga sig själv.


Ett bord
Deborah Grunér har valt att specialisera sig på träarbeten. Som examensarbete har hon gjort ett bord.
– Jag behövde att bord, och i affären ser allihopa likadana ut. Dessutom ville jag att bordet skulle ha ett ganska grovt utseende, säger hon.
Trä och metall, som hon också specialiserat sig på, valde hon delvis för att få tillgång till de stora maskiner som finns på folkhögskolan.
– Textil är till exempel ganska enkelt att arbeta med hemma, men för att kunna investera i de påkostade maskiner träarbeten kräver är det bra att pröva på först.
Bordet är gjort helt utan lim och har krävt millimeterprecision.
– Jag har varit ömsom jätteglad och ömsom jättearg. Bordet har verkligen testat mitt tålamod.
Varje läroprocess innebär misstag, påpekar hon.
– Jag satte bordet på torkning försent, det innebär att träet fortfarande rör på sig. Det är lite spännande att se vad det blir.
I utställningen ingår också keramik av Maja Grajewski, keramikskulpturer av Caroline Pipping och silversmycken av Sofie Liewendahl.
Läs mer i papperstidningen!

Karin Erlandsson