DELA

Folkbildare som har roligt

– Det är ohyggligt roligt och jag är så glad att jag får hålla på med det här. Det säger Jonathan Lindström som skriver faktaböcker om allt från arkeologi till astronomi.
I fjol blev han utsedd till Årets folkbildare och nu är han på Åland som en av författarna i Barnens litteraturdagar. (På bilden skriver Lindström autografer i Södersunda skola i Jomala.)
Nyan träffar Jonathan Lindström i Södersunda skola. Vi hoppas få en pratstund med honom i skarven mellan två föreläsningar men det blir inte många minuter eftersom både han och eleverna i den första gruppen är djupt fångade av de ämnen har tar upp. I pausen är det dessutom en lång rad elever som vill ha Jonathans autograf.


Grävde fram skelett
Att Jonathan Lindström brinner för att få förklara svåra vetenskapliga problem på ett lättfattligt och intresseväckande sätt behöver man inte tvivla på. I Södersunda skola berättar han om hur han som arkeolog en gång gjorde en utgrävning av ett stenålderstempel nära Södertälje.
– Vi grävde på Siv Johanssons sommarstugetomt och precis under hennes uteplats låg sexton skelett…
Utgrävningen finns redovisad i boken ”Dödshuset”.


Pi med 72 decimaler
Jonathan Lindström fångar också elevernas intresse genom att överhuvudtaget tala om intressen, om sådant som man verkligen brinner för. Hästar, kan det vara, eller fotboll. Varför inte matematik? Åtminstone en av eleverna i gruppen räcker upp handen när Jonathan frågar om den saken.
Sedan avslöjar han att också han var väldigt matteintresserad som barn. Och visar att det fortfarande sitter i. Via cirkelns diameter och omkrets leder han in samtalet på talet pi och skriver ut det med 72 decimaler på svarta tavlan. Sedan vänder han ryggen mot tavlan, blundar och läser upp hela talet. Eleverna kontrollerar att allt blir rätt. Och det blir det.


Bejaka intressen
Det som författaren och – inte minst – folkbildaren Jonathan Lindström vill locka fram hos de unga han möter är ett bejakande av intressen som man brinner för. Om det sedan handlar om fotboll, hästar, matematik, arkeologi, historia eller astronomi.
– Det är roligt med intressen och det är mycket roligt med människor som är intresserade, säger han.
Men hur kom det sig då att arkeologen Jonathan Lindström blev barn- och ungdomsboksförfattare på heltid?
– Jag skriver ju inte bara för barn och unga. Jag har gjort en del vetenskapliga avhandlingar som nästan ingen läser. Men jag är också illustratör och det har visat sig att min stil passar barnen.
– Men jag försöker alltid skriva så att också vuxna skall ha behållning av vad jag har att berätta, så att mina böcker skall passa hela familjen, tillägger han.
Men arkeologi och astronomi, blir det inte lite för stor spännvidd?
– Det tycker jag inte. Jag skriver om allt som intresserar mig och olika ämnen befruktar varandra så att det blir en trevlig symbios.
– Min nästa bok skall förresten handla om hjärnan, avslöjar han.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax