DELA

Föglöbutiken blev konst-oas

Konstnären Kjell Ekström köpte den gamla andelshandeln i Föglö Hummersö för nio år sedan. Nu är hans sommargalleri Berghäll en oas som många återkommer till sommar efter sommar.
– Här hittar man ju allt mellan himmel och jord, utbrister en besökande dam.
Jo, förutom Kjells egna akvareller, fotografier och böcker ställer han ut andra konstnärers keramik och säljer lite annat, som scarfarna han tagit hem från Thailand och Egypten och lokalhistoriska böcker med Föglö- och Ålandsanknytning. På vinden finns den obligatoriska loppisen, som varje åländsk turistfälla håller sig med. Kjell Ekströms loppisvind hör till de vackraste jag sett, den är i stil med resten av 40-talshuset och fylld av vackra saker, utvalda av konstnären själv.
De flesta av hans tavlor finns i den fuktiga källaren som utgör en perfekt om än inte särskilt hälsosam fond för hans konstverk. De fem sommarveckor galleriet är öppet klarar de sig ändå bra.
Naturmotiven är både från Åland och ställen Kjell besökt på resor runt världen. Oftast gör han någon inspirationsresa vintertid, gärna till exotiska mål som Thailand, Japan, Hawaii eller Kuba. Han målar på sina resor, men avbildar aldrig landskapet exakt utan sparar och bearbetar bilderna i huvudet innan han fäster dem på papper eller duk.
Senaste vinter blev det ingen resa, då jobbade han på biografin om konstnärinnan Hanna Rönnberg. Hon var en av konstnärerna i den berömda Önningebykolonin, som fanns i Kjells hemby Önningeby i Jomala. Boken kan förstås köpas i Berghäll.

Anne Sjökvist

anne.sjokvist@nyan.ax

Foto: Madelen Holmström