DELA
Foto: Anton Stenros<07_Bildrubrik>SPÅR Längs kusterna ligger tusen och åter tusen tomma flytvästar.

Flykt och appar bakom årets nyord

Flyktingkrisen, onani och olika appar har gett upphov till nya ord det gångna året.

En del av orden har fått fäste i var människas mun och har knipit en plats på Språkrådets nyordslista 2015.
Svajpa, klittra och transitflykting är några av de 40 nyord som listas av det svenska Språkrådet. Men alla ord på listan är inte direkt nya. Exempelvis ordet transitflykting, en flykting som befinner sig på genomresa på en plats där hen inte avser att stanna, har använts sedan 90-talet.

– Vi tar ju med sådana ord också, som inte måste vara nya, men som ökat mycket i användning eller säger något om samhället just nu. De avspeglar samhället på ett bra sätt och sammanfattar året, säger Ola Karlsson på Språkrådet.

Flera av nyorden på listan, exempelvis ”svischa” och ”svajpa”, har skapats utifrån digitala fenomen. Det förekommer också att ord skapas och lanseras av myndigheter, företag eller organisationer. RFSU står bakom två av nyorden i årets lista.

– Det är också något som avspeglar lite av språkaktivismen, som vi kallar det, som inte är helt ny men väldigt påtaglig nuförtiden. Människor försöker förändra verkligheten eller synen på verkligheten med språket.

– De har tidigare lanserat ”klittra” för kvinnlig onani och nu också försökt lansera ordet ”värdgraviditet”, som ett könsneutralt, och som de tycker, mer sakligt korrekt alternativ till surrogatmödraskap.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!