DELA

Flera röster tar ton till harpa

Vokalistensemblen Flera röster ger den 15 november en konsert i St Görans kyrka tillsammans med den svenska harpisten Stina Hellberg-Agback.
Temat är höst till vår och det blir en klassisk årstidskonsert.
I Jomala församlingshem är repetitionerna i full gång. Ensemblen är för kvällen en kvinna kort eftersom dirigenten Sara Kemetter är på möte i stadsfullmäktige. Isa Blomqvist-Fagerholm tar kommandot i hennes ställe och leder röstuppvärmingen med alla möjliga tungvrickande övningar.
Den 15 november är det dags för konsert i St Görans kyrka.
– Temat är höst till vår. Vi ville göra något annat än en klassisk julkonsert i år. Vi ska visserligen sjunga som en del av en julkonsert i Jomala kyrka, men den här konserten är bara vår. Till ackompanjemang har vi en svensk harpist som heter Stina Hellberg-Agback, säger sångerskan Annika Pensar.


En viss teknik
Att sjunga till harpa kräver en viss teknik.
– Harpan är inte ett särskilt volyminöst instrument och därför måste man anpassa rösterna efter den. Men vi har sjungit till harpa förut men det är tio år sedan så vi har mycket detaljarbete kvar, säger Annika Pensar.
Stina Hellberg-Agback är först och främst jazzharpist, men har även studerat pop och klassisk musik. Hon har studerat vid Trinity College i London, Berklee College of Music i USA och Kungliga musikhögskolan i Stockholm.
Vokalistensemblen fick kontakt med henne via Ålands musikinstitut. Under konserten ska Flera röster sjunga stycken av bland andra Paul Carey och Eric Whitacre.
– I dag är det bara att söka på internet på harpmusik och så har man hela världens musikbibliotek i sin hand, säger Annika Pensar.
Konserten börjar klockan 18.00.

Carin Karlsson

carin.karlsson@nyan.ax