DELA

Flera nyförvärv till Önningebymuseet

Önningebymuseets samlingar växer. Föreningen Önningebymuseets vänner har förvärvat flera nya verk till museets konstsamling. (På bilden en målning av Ellen Favorin.)
– Det är främst de från Svenska kulturfonden beviljade inköpsmedlen om 8.000 euro som möjliggjort förvärven, berättar Kjell Ekström vid museet.
Nyförvärven består av följande verk:
n Elin Alfhild Nordlund:. En oljemålning från 1890, målad vid Lumparstranden. Motivet är från Främsnabba, udden som skjuter ut mot Lumparn från Norrvik. Elin Alfhild Nordlund kom med i Önningebykolonin redan i slutet av 1880-talet. Sedan tidigare har museet två målningar av Nordlund.
n Helmi Sjöstrand: En oljemålning med motiv från Tyskland. Sjöstrand kom med i Önningebykolonin redan i slutet av 1880-talet. Sedan tidigare har museet fyra målningar av henne.
n Ellen Favorin: En oljemålning med klippor och tallar. Favorin målade i Önningeby åtminstone sommaren 1889. Motivet på tavlan torde vara från norra Åland.
– Kanske någon kan identifiera platsen. En idé är att motivet skall vara från Getabergen, en annan att motivet är från Sund, säger Kjell Ekström.
Sedan tidigare har museet två målningar och en teckning av Favorin i samlingarna.
n Elin Danielson Gambogi: En teckning med en interiör från en åländsk storstuga med hög och lågsäng. Danielson Gambogi vistades i Önningeby 1886-1892 och är sedan tidigare representerad i museet med sex oljemålningar och två teckningar samt två målade porslinsassietter.
n Tove Jansson: En kolteckning, självporträtt från 1948. Jansson vistades i Önningeby på 1940-talet och planerna är att hon ska uppmärksammas med en egen hörna i Önningebymuseet. Hon bodde bland annat på Rolf Henelius pensionat på Önningeby Näset, men även i Eckerö och hon har målat runtom i landskapet. Senare visades hon även på Källskär. Tove Jansson finns från tidigare representerad med en litet collage samt en tidig bokutgåva i samlingarna.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax