DELA

Flaskor lastade med historia

På Galleri Fäktargubben har man nu en månad framåt chansen att se ett urval av Birger Bergmans flaskskepp. Det är Bergmans första egna utställning, trots att han hunnit med en hel del sedan han byggde sitt första flaskskepp i mitten av 70-talet.
– 130 flaskskepp har jag hunnit med hittills, den stora utmaningen nu är att hitta nya skepp att avbilda, berättar Bergman som jobbat runt 20 år på Rederi Sally.
Tanken på att bygga flaskskepp väcktes första gången 1973 när han hittade en tom flaska på stranden på Borgflytta, väster om Käringsund.
– Jag tyckte det skulle vara så tråkigt att slänga en så fin flaska, så jag bestämde mig för att prova på flaskskeppsbygge.
Utställningen visar 18 av hans verk och 16 olika skeppsmodeller. Det första skeppet och den första modellen han använde var barkskeppet Preciosa.
– Det var den första åländska skutan att segla över Atlanten och dessutom hemma i Eckerö där jag bor, så därför kändes den speciell, berättar Bergman.
Preciosa byggdes 1865, dess skeppare var Johan Ekblom från Storby och barkskeppet seglade då till Havanna på Cuba.
En annan skuta som ligger honom varmt om hjärtat är skonertskeppet Edla, byggd i Hammarland Hellesby.
– När jag släktforskade upptäckte jag att släkten har varit delägare i skeppet, så därför valde jag att göra den som nästa. Alla skutor som stått som modell har åländsk anknytning, säger Bergman.
Bland modellerna i den aktuella utställningen finns också skonerten Agda från Finström och briggen Naima och galeasen Albanus från Mariehamn.


Välbesökta kurser
Bergman har alltså inte tidigare hållit någon egen utställning, men ett par av hans skepp har tidigare deltagit i en utställning vid Eckerö post- och tullhus. Han har också hållit flera välbesökta kurser i flaskskeppsbygge vid Ålands Sjöfartsmuseum.
Att färdigställa ett flaskskepp tar för Bergman ungefär en månad, eftersom vissa element måste låtas torka mellan varven. Utställningen är öppen fyra veckor framåt.

Text och foto:

sara.othman@nyan.ax