DELA
Foto: Jonas Edsvik

Fixa halloweenlooken som ett proffs

Det är dags att börja planera årets Halloween-sminkning.

Nya Åland tog hjälp av proffset Sandra Karlsson.
Nya Åland gav Sandra Karlsson i uppdrag att sminka reportern till något obehagligt under ungefär en timme. Kraven som ställdes var att reportern behövde kunna se på båda ögonen, eftersom hon ska köra bil efteråt, och gärna kunna prata under resten av dagen.

Sandra börjar med att stryka fett i reporterns ögonbryn.

– Det här gör jag för att försöka rädda dina ögonbryn, säger hon.

Därefter klistras lager på lager av vanligt toapapper fast med hjälp av latex på pannan, kinderna och hakan. Sandra berättar att hon själv köper litervis med latex och hon börjar redan i maj med planering och inköp av rekvisita inför halloween i oktober.

Hon har alltid en plan för vad hon vill skapa. Men ursprungsplanen och resultatet är sällan det samma, och försöken däremellan kan bli kostsamma. Med hjälp av toapapper, tamponger, avskurna plastflaskor, tyg och annat som hon hittar byggs en utstyrsel som inte bara är fantastisk att se på.

– Det måste vara praktiskt också. Jag måste kunna gå på toaletten och dricka en drink. Och jag behöver fickor för plånbok och telefon.

Lagren av toapapper och latex bildar en extra hud som Sandra stryker hudfärgad foundation över. När det torkat tar hon tag i kanterna och fläker upp dem en aning. Sedan målar hon med vanlig ansiktsfärg på huden i mitten av ansiktet, som inte täcks av latex.

– Man börjar alltid med ljus ansiktsfärg, för att sedan övergå till mörkare. Det är svårt att måla mörkt på ljust.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!