DELA

Fiskarkvinnan första gången på konstmuseet

Fiskarkvinnan Vivi Karlström från Kökar målades av den ryskfödde konstnären Georges von Swetlik år 1946.
Hon var inte riktigt bekväm med situationen och det var nog inte von Swetlik heller, tror Riggert Munsterhjelm, elev till von Swetlik och kurator för första utställningen av hans verk på Åland.
– Alla tavlorna har Ålandsanknytning. Antingen har han målat den under sin tid här eller så är de i åländsk ägo. Vi har fått tag i dem via upprop i lokaltidningarna och de flesta var faktiskt helt okända för mig, säger Riggert Munsterhjelm.
von Swetlik hamnade på Åland efter kriget när han fick svårigheter i Finland på grund av att han ansökt om ryskt medborgarskap. Han kom till Finland som tioårig emigrant via Konstantinopel och efter det bodde han aldrig mera i Ryssland. Han var statslös och hade främlingspass men ryckte ändå in i finländska armén under kriget där han märkligt nog trivdes.
– Han var stationerad i Nykarleby, Ekenäs och Helsingfors och fick måla.
I krigets slutskede insåg han dock att Finland skulle ställa sig på Tysklands sida mot Ryssland och det var då han sökte ryskt medborgarskap.
– Han sa själv senare att det var ren galenskap och istället för medborgarskap fick han en massa problem i Finland. Han hade dessutom aldrig riktigt trivts i landet och ville flytta till Sverige så Åland blev ett steg på vägen.
Utställningen på Ålands konstmuseum är öppen till och med 20 januari 2013. Vernissage hålls i kväll klockan 18.
Läs mer i papperstidningen!

Anne Sjökvist