DELA

Firar tio år med inspirationsbok

Tio år av gemensamt arbete med design firas med en inspirationsbok i tio kapitel.
Maria Korpi och Adam Gordon bjuder nu in till boksläpp på hemmaplan i Mariehamn och passar också på att visa en liten utställning.
I början av april lanserades boken som fått namnet ”K&GX10” vid en tillställning i Malmstenbutiken i Stockholm och fick ett gott mottagande bland de omkring 50 personer som kom till evenemanget.
– Vi fick en hel del goda kontakter som vi nu följer upp på olika sätt, säger Maria Korpi.


Boksläpp i ”skybar”
Men nu vill man också hålla ett boksläpp i Mariehamn och har valt ett ställe med vida vyer över den stad där Maria Korpi och Adam Gordon är verksamma. Tillställningen – som är öppen för alla intresserade – hålls i den ”skybar” som numera finns högst uppe i Navigationsskolan (mera prosaiskt omdöpt till ”Högskolan södra” – enligt en skylt på husgaveln).
Som Nyan tidigare noterat är det ett företag inom marknadsföring i Manchester i England som står bakom boken om Korpi & Gordon. Love Creative heter företaget och det är David Bevan – som länge känt Adam, som tillsammans med Emma Morton gjort den.
I boken beskriver de själva arbetet som ”a labour of love”, ett kärleksarbete sprunget ur denna långvariga vänskap. De har under arbetet besökt Åland, en höstlig resa som tydligen gjorde starkt intryck på dem.


I marknadsföringen
Enligt Maria och Adam är boken inte i första hand gjord för att säljas på den allmänna marknaden. Man kommer bara att bjuda ut 100 exemplar på Åland och lika många i Stockholm för att täcka de direkta produktionskostnaderna. Resten av upplagan skall användas i marknadsföringen, på mässor och i kontakten med designföretagets kunder.
Boken är ändå något mer än en vacker produktkatalog. Den handlar om olika saker, företeelser och platser som inspirerat Maria och Adam i deras arbete. Här kan man finna sådant som musik, mat, smaker, dofter, färger. Och platser, som Marias Kökar och Adams Yorkshire.
Tanken går till en scrapbook där man i brokig blandning samlar små men viktiga bitar av livet.
Blev boken som ni tänkt er?
– För mig blev den faktiskt en positiv överraskning. Jag måste erkänna att jag från början var lite skeptisk. Hur skulle vi hinna? Vad var det nu för paller att göra en bok om oss, säger Maria.
Är det ändå inte viktigt att någon ser på ens arbete med andra ögon?
– Ja man får en bättre förståelse för det man gjort, säger Adam och pekar på ett citat av Paul Smith i boken: ” Du kan finna skönhet i allt och om du inte gör det så titta igen”.
På torsdag kl 18-20 hälsar Maria och Adam välkommen till boksläpp, utställning och mingel i Navigationsskolan.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax