DELA

Finland går till schlagerfinal!

I kväll är det första semifinalen i Eurovision Song Contest 2011 och Nya Ålands schlagerexpert David Lindström är förstås på plats i Düsseldorf i Tyskland.
Han har bekantat sig med alla låtarna och hyllar och sågar med samma varma hand.
Finlands egen Paradise Oskar och Azerbaijans duo Ell och Nikki är hans favoriter i kväll.
Det är schlagerdags igen. Jag har varit i Düsseldorf sedan i fredags för att följa med repetitioner, presskonferenser och jippon i årets upplaga av Eurovision Song Contest.
För åttonde året i rad får Nya Ålands läsare mina schlagerrapporter och personliga betyg på låtarna.

Årets bidrag har en enorm bredd. Musikstilarna varierar mycket och inte ett enda bidrag sticker ut bland de övriga, vilket gör alltsammans oerhört svårtippat. Jag har lyckats pricka rätt vinnare många gånger, men i år har jag inte en blekblå aning. Det har ingen annan i presscentret heller.
Jag har nästan hört lika många vinnarkandidater nämnas som det finns bidrag. På den högtidliga invigningsfesten i lördags sade den nya eurovisionsbossen Jon Ola Sand i sitt tal att det är första gången som han inte alls kan gissa hur detta kommer att gå.

I år finns de riktiga pärlorna bland ”big five” – de länder som har en automatisk plats i finalen. Jag återkommer till dem i fredagens finalkrönika. Först skall vi klara av två semifinaler med ett rekordstort antal kalkoner.
Vissa länder har anledning att skämmas över sina bottennapp. Jag har aldrig delat ut så många nollor och enstjärniga betyg tidigare.

I kväll är det första semifinalen. Finland kommer att knipa en av de tio eftertraktade finalplatserna.
Finlandssvenske Axel Ehnström hade aldrig sjungit för en publik eller uppträtt i TV för ett halvt år sedan. Nu skall han göra det för 120 miljoner tv-tittare och han kommer att göra det övertygande säkert.
Med artistnamnet Paradise Oskar sjunger han en mycket sympatisk ballad om en liten pojke som vill rädda världen. Sarah Dawn Finer utbrast ”Jag äääälskar det här” i programmet Inför Eurovision Song Contest. Hon delade ut en full femma – Jag håller med Sarah.

Årets scen är enorm och ljussättningen är det snyggaste vi någonsin sett. Det ser fantastiskt ut i rutan. Tyskland har överträffat förväntningarna på den punkten.
Och Düsseldorf vill verkligen visa upp vilken fin stad det är. Staden, som är Tysklands modemecka, är lika stor som Helsingfors. I dagarna ordnas världens största förpackningsmässa, en ligamatch som drar tiotusentals människor, maraton och så denna musiktävling med över 2000 ackrediterade journalister.
Gissa om hotellräkningen blir dyr?

I lördags var jag på festlig invigningsfest i Düsseldorfs vackra konserthus vid floden Rhen. Alla länder anlände på en flera hundra meter röd matta med fanbärare och fanfarer. Den ena festblåsan var mer bländande än den andra.
Tidigare vinnaren Dana International glänste mest. Uppmärksamhet drog även fjolårsvinnaren Lena som också tävlar i år och de två enerverande tvillingarna från Irland.
I kväll är det dags. På torsdag är det Eric Saades tur att försöka bättra på Sveriges dåliga resultat. Läs krönikan då så får ni veta hur det går.
I papperstidningen hittar du Davids betyg på alla deltagare i semifinal 1!

David Lindström