DELA

Filmfestivalen utan biograf

Tre dagar, två världspremiärer, en statyett och ingen biograf. Det är filmfestivalen Vera i korthet.

Bilden från filmen Donkey in Lahore.


På Åland finns fortfarande ingen biograf. Det har ingen undgått. Därför är det omöjligt att filmfestivalen Vera inte skulle börja sin presskonferens med att beklaga läget.
– Vi hoppas in i det sista att biograffrågan skall lösa sig. Att någon skall köpa som låter oss vara där, säger Pia Rothberg-Olofsson i arrangörsstaben.
Den alternativa planen är att vara i lyceets hörsal.
– Det är lite pinsamt att ha en filmfestival i en skola. Därför har vi inte bjudit in så många internationella regissörer i år. Det är en fråga om filmfestivalens rykte.


Världspremiärer
Osäkerheten med lokalen har också gjort att Vera i år är en dag kortare.
– Men vi har inte prutat på kvaliteten, säger Pia Rothberg-Olofsson som påpekar att förköpet av biljetterna i år är särskilt viktigt eftersom platserna är begränsade. Lyceets hörsal rymmer 160 personer, bio Savoy rymmer 400.
Två världspremiärer visas i år på Vera. Johan Karrentos Loi Loi som handlar om lodjuret i Kumlinge och Anna-Linnea Rundbergs Deadly Cargo som handlar om aktivisterna mot kärnvapen i Storbritannien.


Lilla människan
Ett inofficiellt tema för Vera 2008 har varit ”varje människa är värd en film”. Det kan tolkas både som att varje människas liv kan bli en film och andra vägen: att varje människa är värd att se en film.
– Den lilla människan går igen som tema i många av filmerna. I Donkey in Lahore skildras en australiensisk dockmakare som blir kär i en muslimsk tjej, i Divorce in Albanian Style berättar om skilsmässorna som tvingades fram efter att Albanien skar av banden med Ryssland och Mjölkbaren skildrar två polska damer som driver en mjölkbar, säger Pia Rothberg-Olofsson.
En film som Mogens Lindén i Verakommittén särskilt ser fram emot är We are Togheter.
– Det är en dokumentär om ett barnhem för barn som mist sina föräldrar i aids. De sjunger för att hämta kraft, säger han.
Pia Rothberg-Olofsson ser fram emot Salim Baba och drar paralleller till Mariehamn.
– Den handlar om en man i Indien som har en mobil biograf. Han köper filmer och klipper ihop dem så de skall gå snabbare att komma till poängen. Den här filmen är också Oscarnominerad.


Tv-sänt
Ett problem för filmfestivalen är att många av filmerna redan har sänts på tv. Att tv-bolagen köper filmer är inget arrangörerna kan veta på förhand.
– Det har till och med hänt att filmen har sänts i tv samma kväll som vi har visat den på festivalen, säger Per-Ove ”Bolle” Högnäs i arrangörsgruppen.
Han har också en film liggande i skrivbordslådan som troligen inte hinner bli klar.
– Jag gör en dokumentär om Edos mack. Men jag vill inte stressa fram den så jag tror inte den blir klar till festivalen.
Filmfestivalen Vera börjar 28 februari och pågår till 1 mars. Flera av filmerna visas också i skärgården.

KARIN ERLANDSSON

karin.erlandsson@nyan.ax