DELA

Filmare får kulturpris

Ålandsbankens kulturpris, som utdelas av Ålands kulturstiftelses styrelse, tilldelas i år dokumentärfilmaren och etnologen Per-Ove Högnäs.
Det berättar stiftelsens preses Lars Ingmar Johansson i ett pressmeddelande.
I motiveringen för priset sägs bland annat:
”Under mer än tjugo års tid har Per-Ove Högnäs skapat sig ett namn som en idérik, mångsidig och professionell dokumentärfilmare. Hans filmer har ofta dokumenterat livet i den åländska skärgården men också den åländska sjöfartstraditionen, folkkulturen och samhällsutvecklingens följder. I sina personporträtt har han med empati och en lågmäld humor ställt personligheterna och deras berättelser i fokus. Hans filmarbete utgör en kombination av noggranna förstudier och en kärlek till berättandet. Genom sina filmer, som genom televisionen och på festivaler nått en stor publik också utanför Åland, har Per-Ove Högnäs lyft fram såväl vardagens Åland som människor och händelser som påverkat landskapets kulturella och samhälleliga utveckling.”
Priset på 4.000 euro överlämnas vid kulturstiftelsens vårmöte på torsdag kl. 19.00 i Ålands hotell- och restaurangskola. Vid mötet föreläser professor Dag Nyman om ”Borrelios – en sjukdom som biter sig fast”.
Läs mer i papperstidningen!