DELA

Film med ungdomar för ungdomar

Ålänndska ungdomar står i rampljuset när en filmproduktion på 30.000 euro startar i sommar.
Sx2 Productions består av ungdomarna Joel Bergman, Simon Holmström, Simon Jansson och Malin Nyholm i styrgruppen som ligger bakom ungdomsfilmprojektet, Fåglarna tittar på oss.
Filmprojektet skapades för att locka och intressera ungdomar till filmmediet. Styrgruppen hoppas kunna upplysa ungdomarna om hur roligt det kan vara att göra film men hoppas även kunna utbilda dem inom denna konstform.
Projektet har varit i planeringsstadiet sedan slutet av februari.
– Förarbetet är väldigt viktigt, säger Simon Jansson.
Förhoppningen med projektet är att låta ungdomarna vara involverade i så mycket som möjligt under produktionen men som manusförfattare har de anlitat Désirée Nordlund som de arbetat med tidigare.
Det är helt gratis att delta för de 20-25 ungdomar som kommer att vara involverade i projektet. Alla är välkomna att söka fram till den 20 juni då rollbesättningsgruppen har sin stopptid för sökande.
Gruppens har som mål att få ungdomar att aktivera sig och utveckla sin kreativa sida. De får även lära sig att arbeta i grupp och ta beslut tillsammans.
– För oss är en viktig del av projektet att få arbeta med andra ungdomar och lära ut det vi kan till dem, säger Simon Holmström
För att kunna finansiera projektet har Styrgruppen sökt bidrag från flera olika håll. De planerade kostnaderna för projektet är lite över 30.000. För tillfället har man fått in runt 5.500 i bidrag från bland annat Ålands kulturdelegation och Mariehamns stad. Det inväntas svar för bidrag från flera aktörer men det verkar inte störa planeringarna för filmen.
Bidragen kommer bland annat att gå till hyrning av filmutrustningen under inspelningen.
Läs mer i papperstidningen.

Joakim Pettersson