DELA

Festivalen som klingar över kartor och tid

I dag drar kammarmusikfestivalen Katrina in över Åland igen, och fyller kyrkor, fartyg, hembygdsgård, gästhem och kulturhus med klassisk musik i det intima formatet.
I år har Katrina-festivalen låtit sig både inspireras och integreras med en annan konsertserie, Klingande brev, som är en del av Åbo kulturhuvudstads program.
– Brev och kommunikation överhuvudtaget är något som sammanfattar årets Katrina på alla nivåer. Musik är den konstform som talar direkt till känslorna, speciellt i det lilla formatet som kammarmusiken innebär. Det handlar också om att musiken den här gången följer postvägen från Stockholm till Åbo tillsammans med Klingande brev-projektet, berättar Barbro Sundback från Kulturföreningen Katrina.


Dramatik och musik
Temat brev kommer också rent konkret att integreras i programmet.
Under tisdagens lunchkonsert i S:t Görans kyrka kompletteras Mozarts pianomusik, framförd av Ieva Jokubaviciute, av recitation ur Mozarts brev med Lillemor Grüssner.
Samma tanke finns det under fredagens konsert på Erkas i Vårdö, där Hanna Nordberg och Jon Henriksson kommer att läsa passionerade kärleksbrev under konserten med Otto Tolonen (kontrabas), Sirkka-Liisa Kaakinen Pilch (viola d´amore) och Kamuskvartetten.


Postvägen personifierad
Det finns två personer som kan sägas personifiera och knyta samman Katrinas tema.
Den första är den finlandssvenska tonsättaren och klarinettisten Bernhard Henrik Crusell, född i Nystad 15 oktober 1775, död 28 juli 1838 i Stockholm. Den andra är Guiseppe Acerbi (1773- 1846), italiensk reseskildrare och kompositör.
Under torsdagens lunchkonsert ”Crusells och Acerbis resor” på museifartyget Pommern framförs två stycken av kompositörerna, med inledning av professor Fabian Dahlström.


Åländskt uruppförande
Den officiella öppningskonserten sker på tisdag, men festivalen tjuvstartar som vanligt redan på måndag med konsert både i Eckerö Post- och Tullhus och i Hammarlands kyrka.
De tre beställningsverken Klingande brev I, II och III är uppdelade på tre olika konserter: Sebastian Fagerlunds stråktrio” Oceano” framförs under öppningskonserten på tisdag, Ella Grüssner Cromwell-Morgans verk i Alandicas auditorium på onsdag kväll (uruppförande) och Britta Byströms ”Brev i april” framförs i S:t Görans kyrka i Mariehamn på fredag kväll.

Sara Othman