DELA

Femtio nyanser av Bengt Häger

Bengt Hägers Sälskärsbok var en pärla. Utfärderna dit på onsdagskvällarna om somrarna är toppenfina och visar det allra bästa av vad Åland har för både turister och hemmafolk.
Boken om Ledskär var sådär. Kanske mindre intressant för den som inte har koppling till ön och öfolket.
Men nu, 366 sidor om sitt egen liv. Nu har han väl ändå gått för långt… Eller?
Med stigande förvåning konstateras här att kväll efter kväll greppar jag Bengt Hägers bok ”Ett händelserikt liv” framom Keplers nya rysare och den där ”Femtio nyanser av honom” som ”alla” kvinnor läser.
Bengt Hägers bok är spännande på ett märkligt sätt. Den berättar om en barndom i Hammarland och på fyrön Sälskär, om familjen, om en livsavgörande olycka, om jakt, kommunpolitik och småföretagande.
Det är en personlig hembygdshistoria och det är så effektivt skriver att den blir en bladvändare; Hur ska det gå? Hur ska detta sluta? Det blir en rysare direkt från Hammarland Mörby.

Framhåller frun
Redan i förordet skriver Bengt Höger att han inte vill framhålla sig själv. Det gör han inte heller. Han berättar för den som vill lyssna.
Däremot framhåller han sin hustrus insatser och konstaterar att han aldrig hade kunnat ägna sig åt så mycket utåtriktad verksamhet om han inte fått hela markservicen ordnad därhemma. Ett konstaterande som väl pryder sin plats och som antagligen många fler män av hans generation borde ta till sig som en tankeställare.
Man kan bara hoppas att hustrun Maj-Lis, som nyligen avlidit, hann ta åt sig och bli glad över erkännandet.
Hoppas den här stora boken hittar sina läsare. Sämre kvällssällskap kan man ha.
Läs mer om boken i papperstidningen!

Kiki Alberius-Forsman