DELA

Fascinerande konsert med Bugge Wesseltoft

Fascinerande är ordet som jag till slut antecknar efter Bugge Wesseltofts (bilden) konsert i stadsbiblioteket i går kväll. Vi har under en knapp timme fått stiga in i en tonvärld med många dimensioner.
För Bugge Wesseltoft är det viktigt att i musiken nå fram till ett eget uttryck. Han har sagt att han inte vill bli en kopia av någon stor och känd musiker, att han inte kan se någon mening i det.


Egna valörer
Efter att ha hört honom live i Mariehamn Winter Jazz förstår man vad han avser. Den musik han bjuder på är i allra högsta grad hans egen. Därmed inte sagt att han inte skulle använda sig av olika influenser. Det är inte svårt att finna en nordiskt-lyrisk folkton hos honom och mycket annat kan man säkert också spåra. Men icke desto mindre är det hans eget.
Eget också i så motto att Bugge Weseltoft, multiinstumentalist som han är, fungerar som sin egen orkester. Här i skärningspunkten mellan flygeln och den moderna elektroniken bjuder han oss på en musik som känns som om den skapades just här framför våra ögon. Han låter med teknikens hjälp pianotoner, tamburiner, bjällror, sång, hänga kvar medan han spelar på flygeln eller använder pianosträngarna som en harpa…


Meditativt
Mycket av det vi får höra är meditativt och skapar, tillsammans med de ljus- och bildprojektioner som också spelas upp, en känsla av att han leder oss på en färd genom både yttre och inre landskap.
Men, som för att visa att han inte bara gör musik att meditera till kastas vi också in i en kärvare verklighet där musiken lyfter fram och förklarar en aktuell mediebild. Vi skymtar en man från någon av Mellanösterns aktuella krishärdar som förklarar att det är bättre att kämpa tills man dör än att låta sina barn gå under. Ungefär så. Ett ställningstagande, en påminnelse om situationen i den värld vi lever i.
Ändå, som avslutning, ännu en meditation över en klassiker där pianisten står i centrum: ”Take Five”, den som Dave Brubeck en gång gjorde till en hit.
Bugge Wesseltoft får varma applåder för sitt framträdande.


Och två band till
I gårdagskvällens session kunde publiken på ett hundratal personer också få lyssna till den akustiska trion Elifantree med Anni Elif Egecioglu, Pauli Lyytinen och Tatu Rönkkö, som bland annat vunnit den finländska uttagningen till Young Nordic Jazz Comets.
Och som avslutning på kvällen till Edward Mattsson 5 med, utöver Mattsson, även Carolina Furbacken, Henrik Magnusson, Linus Fredin och Anton Davidsson.
Men det var efter Nyans pressläggning.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax