DELA

”Farväl till seglen” erövrar världen

Utställningen ”Farväl till seglen”, som Ålands sjöfartsmuseum visade förra sommaren, lever vidare. Den har redan visats i en hel rad länder. I veckan öppnade den i Jakobstads museum och i sommar skall den också visas i Karlshamn i Sverige. (På bilden museichef Hanna Hagmark-Cooper när utställningen öppnades i Mariehamn för ett år sedan.)

Utställningen ”Farväl till seglen” producerades av sjöfartsmuseet med anledning av att det i fjol hade gått jämnt 60 år sedan Pamir och Passat gjorde de sista veteseglingarna.
– Men själva innehållet är inte bundet till jubileet utan ständigt aktuellt, konstaterar museichef Hanna Hagmark-Cooper.
Utställningen har redan visats på en mängd platser, bland annat i Australien, på Nya Zeeland, i Hong Kong, i England, i Tyskland, i Norge, i Danmark och i Finland.

Allt utställningsmaterial finns på en cd-skiva och kan lätt distribueras vart som helst i världen. Lokalt kör man sedan ut det och har  också möjlighet att komplettera utställningen. I Jakobstad där utställningen nu öppnats presenterar man också tre lokala sjömän som i början av 1930-talet seglade på Archibald Russel och Viking i den eriksonska flottan.

Läs mera
om utställningen i dagens, fredagens, Nyan.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax