DELA

Färjstress störde högklassig supéfinal

Underbart är kort, kunde man travestera en gammal schlagertext.
Men det var inte helt underbart när tidsbrist stressade såväl musikerna Pekka Kuusisto och Milla Viljamaas som publiken i litteraturdagarnas supéfinal.
Den virtuose violinisten Pekka Kuusisto har vi tidigare hört spela Mozart i Jomala kyrka och Vivaldi i S:t Görans. Nu framträdde han tillsammans med Milla Viljamaa på tramporgel. I den kombinationen har de gett konserter med Tapiola Sinfonietta, gjort en turné i Australien med Australian Camber Music Orcestra och i Sverige med Camerata Nordica.

Joy Division
Nu bjöd duon på musik av det brittiska sjuttitalsbandet Joy Division och Ian Curtis. Fyra häftiga nummer där särskilt det sista, ”Love will tear us apart”, stannade i minnet eftersom duon och publiken slets från varandra så snart musiken klingat ut. Snabbt skulle orgelharmoniet packas ihop och snabbt skulle musikerna i väg till färjan. Första låten började man spela 23.01 och färjan skulle lägga ut 23.45.
Visserligen fick vi höra de fyra låtar som man kommit överens om men det kändes nog inte bra, varken för musikerna eller oss i publiken. Pekka Kuusisto har spelat sig in i ålänningarnas hjärtan och många hade kommit för hans skull. En tröst är att veta att han kommer igen, i Katrina kammarmusik den 3 augusti.

JAN KRONHOLM