DELA

Färggrant och positivt i storformat

En båt nästan stor nog att sitta i.
Nanna Sjöströms konstgrafik i storformat ställs för första gången ut i en samlad utställning. Det är också konstmuseets första utställning under jubileumsåret och den sista i konsthallen innan den stänger för renovering 1 mars.
– Jag har drömt om att se de här verken tillsammans. Jag kan ju inte precis hänga upp dem alla hemma eftersom de är så stora. Jag är jätteglad att jag får inleda konsthallens jubileumsår med just denna utställning.
Färgstark grafik är hennes kännetecken och storformatet har under de senaste åren blivit det hon helst jobbar i. Den största är på 1 x 2 meter – det största format man kan göra grafik i – och kräver lika stora plåtar och mycken fysisk styrka.
– Jag kan tyvärr inte lyfta dem ensam utan måste ha en assistent med alltid när jag jobbar med dem.
De stora verken göra hon i Konstnärernas kollektivverkstad i Bohuslän eftersom hennes egen grafikverkstad på Storagatan är för liten för att hantera dem. Ett par gånger per år har hon åkt ner till Bohuslän för ett par veckor åt gången och inspirationen infinner sig under resan ner säger hon.
– Jag brukar övernatta i Örebro och där tar jag fram skissblocket och börjar skissa idéer.
”Under stor press” är Nanna Sjöströms fjärde utställning i Ålands konstmuseum. Vernissage är det i morgon, torsdag klockan 18 och utställningen öppnas av lantrådet Camilla Gunell. På fredagen klockan 12 berättar Nanna Sjöström under rubriken ”Möten kring konst” om sitt konstnärskap och presenterar utställningen.
Utställningen kan ses fram till den 28 februari.
Läs mer i papperstidningen!

Anne Sjökvist