DELA
Foto: Cata Portin

”Faran är närvarande hela tiden”

Åländska Alfons Röblom spelar den fumlige och äventyrsglada godsägaren Trelawney i Svenska Teaterns uppsättning av Skattkammarön. Premiärföreställningen hyllas både i svenska och finska medier.
I onsdags hade Svenska Teaterns familjepjäs Skattkammarön premiär. Helsingin Sanomat gav den fem stjärnor och Alfons Röbloms rollprestation beröms både i Svenska Yle och Hufvudstadsbladet.

– Det gick jättebra, det är kulmen på en intensiv arbetsperiod som premiärer alltid är, säger Röblom när Nyan ringer upp honom dagen efter premiären och frågar hur det gick.

När han blev erbjuden rollen i pjäsen blev han jätteglad.

– När jag var liten lyssnade jag på Skattkammarön som ljudbok och tyckte det var en spännande berättelse.

”Som en rockkonsert”

Han beskriver pjäsen som fartfylld och full med effekter och att det nästan är som att vara med i en rockkonsert. Det som han gillar med själva handlingen är att faran är nära hela tiden.

– På skeppet upptäcker de att det är pirater i besättningen men kan ju inte lämna skeppet, och när de kommer till ön måste de lösa problemet med piraterna. Faran är närvarande hela tiden.

Röblom spelar dock ingen pirat. Han spelar den fumlige rolige Trelawney som äger godset där flickan Jim Hawkins, som spelas av Misa Lommi och Sophia Heikkilä, snubblar in en dag och hittar en karta och äventyret tar sin början.

– Det är också han som anställer besättningen som sedan visar sig vara pirater. Han är en rolig roll att spela.

Den klassiska historien om Skattkammarön är skriven av Robert Louis Stevensson 1883. Röblom tror att många kanske inte känner till historien och berättelsen så bra.

– Den är nog inte så etablerad i vår kultur. Många vet inte att piraten Long John Silver är från Skattkammarön.

Skattkammarön visas på Svenska Teatern hela hösten.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!