DELA

Får det vara lite ärtsoppa, Erik?

Inspirerad av bland annat Signelia Häggbloms bok ”I skuggan av Kastelholm” målade Juha Pykäläinen en serie oljemålningar med slottsmotiv. I sommar finns fem av dessa utställda på Kastelholms slott.
Bildkonstnär Juha Pykäläinen bor i Sund och har förmånen att se slottet så gott som dagligen. Efter att ha läst Häggbloms roman om livet runt Kastelholms slott på 1600-talet inspirerades han av stämningarna i boken. Resultatet blev fem målningar med namn som fångar in olika aspekter av slottets historia: ”Jakt”, ”Makt”, ”Generationer”, ”I skuggan av Kastelholm” och ”Får det vara lite ärtsoppa, Erik?”.
– Målningarna är inte historiskt precisa, det är främst stämningarna jag har varit ute efter.


Lärorik konst
Till varje målning hör en kortfattad och pedagogisk text som knyter samman målningen och den bit av historien som bilden gestaltar. Där kan man till exempel läsa några rader om Erik XIV, som hölls fången i Åbo slott från 1570 till 1571 och därefter några månader också i Kastelholms slott. Efter fångenskapen i Kastelholm flyttades han till Gipsholm, där han blev förgiftad av ärtsoppa.
Medan de fyra övriga målningarna fångar in själva slottet i olika stämningar och tider har Pykäläinen i denna zoomat in på en specifik händelse. ”Får det vara lite ärtsoppa, Erik?” är 150 x 130 centimeter stor och inspirerad av en målning av Théodule Ribot (1823-1891) med samma motiv.


Känt ansikte
Även det nutida Kastelholm skymtar förbi. I målningen ”Generationer” är det Sundsbon och Årets ålänning 2011 Borghill Lindholm som stått för inspirationen. Pykäläinen använde en video på Youtube där Borghill intervjuas som referens.
– Men när det var klart fick hon se målningen. Hon var väl nöjd, men tyckte att hon kunde ha sett gladare ut. Jag tänker mig att hon har sett något som hon kommer att skriva insändare om, när hon fångas på bilden. Därför ser hon lite missbelåten ut.
Pykäläinens ”Historia på fem målningar” finns utställd på övre våningen av norra längans övre våning fram till den 18 september. Juha Pykäläinen har tidigare fungerat som ”slottskonstnär” på 90-talet då slottet höll en årlig konstutställning med slottsmotiv under sommaren. Museibyråns Silvana Fagerholm-Sjöblom hoppas att sommarens utställning kan vara en nytändning för traditionen.

Sara Othman