DELA

Fantasykännare på Ålandsmöte

Fantasy och science fiction-fans valde ”Holy Grail” till bästa fantasyfilm under sin kongress Åcon 4 i helgen. Deltagare från Sverige och Finland fick diskutera och ge råd om främst böcker inom genren. Katarina Norrgård från Åland (bilden) berättar om sitt intresse och reder ut begreppen.
Det fjärde Åcon hölls i Mariehamn i helgen. Åcon 4 är en mötesplats för science fiction och fantasy-entusiaster i Finland och Sverige.


Holy Grail favorit
I salen på hotell Adlon pågick en paneldebatt om film på fredagseftermiddagen. Publiken deltog flitigt och man talade om favoriter man glömt och absoluta favoriter. Deltagarna fick rösta fram den bästa fantasyfilmen genom tiderna och det blev Monthy Python`s ”Holy Grail”.
Längst bak i salen fanns ett bord med böcker. Om man tror att man inte vet något om science fiction och fantasy inser man senast här att man har fel. Där låg Richard Adams´ Den långa flykten. Författarnamn som Isaac Asimov och HP Lovecraft låter bekanta. Jag letade febrilt efter Liftarens guide till galaxen och någon bok av Terry Pratchett. Man måste ju hitta en gemensam nämnare med de hitresta fansen.


Började med Narnia
Katarina Norrgård, ålänning och även en av arrangörerna, berättar att Sagan om ringen, Narnia-böckerna, Harry Potter och till och med Mumin räknas till fantasygenren.
– Mitt läsande började med Narnia-böckerna, sedan tipsade bibliotekarien mig om Tolkien.
På den vägen är det, brukar man säga. Nu kan Katarina citera flera sidor ur den första översättningen av Tolkiens Sagan om ringen.
Skillnaden mellan science fiction och fantasy är tydlig, fast båda bygger på fantasivärldar. Men science fiction visar hur framtiden skulle kunna bli och handlar mycket om teknologi, medan fantasy kan vara helt nya världar med övernaturliga väsen som drakar och älvor.
Vilken är din favoritförfattare?
Julian May. Hon är en gränsförfattare mellan science fiction och fantasy. Hon skriver mycket om folklore och gamla myter. Sådant gillar jag.


Novellförfattare
Åcon 4 är, som hörs, det fjärde Åcon som hålls. Det finns många ”cons” för de mest entusiastiska anhängarna, ”fandom”.
Nya Åland publicerade en science fictionnovell av Ahrvid Engholm inför Åcon 3 och 4. Och naturligtvis finns Engholm bland deltagarna på hotell Adlon. Han började skriva noveller 1984 och har sedan länge varit en science fictionfan.
Varför valdes Åland till samlingspunkt?
– Det är en bra mötesplats mellan Sverige och Finland, säger Engholm. Språket under kongressen är engelska eftersom de flesta deltagarna är finskspråkiga.
Science fiction-fansen har funnits i Sverige sedan 50-talet, men enligt Engholm är de finska fansen starka just nu. I juli hålls Finncon i Jyväskylä och då deltar tusentals entusiaster. Även Engholm och många andra svenska deltar.
Jag försöker hitta en gemensam nämnare med Engholm.
Duger det om man tittar på Star Wars-filmerna?
– Det finns många olika läger. Själv läser jag böcker. Kongressen handlar mest om böcker och inte om film och tv.
(Fast just då pågår som sagt röstningen om bästa fantasyfilmen någonsin.)
Men Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams är ju en bok också?
– Ja, den hör till science fiction-falangen och har en egen fandom.
Är Terry Pratchett salongsduglig som författare?
– Nja, hellre då Philip K Dick. Han skrev boken som blev filmen Bladerunner. Efter sin död blev Philip K Dick upptäckt och flera av hans böcker blev film.
Kongressen pågick från torsdag till söndag.

NINA SMEDS

nina.smeds@nyan.ax

tfn 528 406


Foto: FREDRIK TÖRNROOS