DELA

Fantasifullt skapande kring boken

Det är skillnad på konstböcker och konstnärsböcker. Konstnärsböcker är inte böcker om konst utan konst inspirerad av och med utgångspunkt i böcker. I en utställning som i kväll öppnas på Galleri Skarpans i Mariehamn står konstnärsboken i fokus. (På bilden från vänster fem av de tio utställarna: Hannele Ögård-Forsman, Barbro Eriksson, Raina Clemes, Ammi Krogius och Susanne Ekman-Ahlroth.)

Den åländske konstnären Olle Kangas, sedan länge verksam i Helsingfors, hör till centralgestalterna i de finländska konstnärsbokssammanhangen. Kangas har tidigare ställt ut också på Åland och även internationellt..

I början av året var Kangas på Åland och höll en workshop i konstföreningens regi som handlade om konstnärsböcker. Det är med inspiration från den kursen som tio åländska konstnärer nu visar sina konstnärsboksalster på Galleri Skarpans.
De som ställer ut är: Ammi Krogius, Ann-Sofie Mattsson-Wallén, Barbro Eriksson, Clara Nyberg, Hannele Ögård-Forsman, Raina Clemes, Susanne Ekman-Ahlroth, Tove Chanfreau och Ulrica Lindström, samt workshopsledaren själv Olle Kangas.

Läs mera om utställningen i dagens, torsdagens, tidning.

Jan Kronholm

jan.kronholm@nyan.ax

Foto: Jonas Edsvik

jonas.edsvik@nyan.ax