DELA

Fantasifull barnboksförfattare har flyttat till Åland

Malin Klingenberg skriver kapitelböcker för barn där humor och äventyr blandas med påhittighet och maskiner.
Hon drivs av kärleken till berättelser, och betonar vikten av samtal och respons i skrivprocessen
Åland har blivit en barnboksförfattare rikare. I början av sommaren flyttade Malin Klingenberg från Jakobstad till Mariehamn tillsammans med sin familj, eftersom maken Caj fått jobb på Stallhagens bryggeri. Hus, hönor, familj och vänner blev kvar i Österbotten, så flytten innebär en stor omställning.
– Det kändes ändå som rätt tidpunkt nu. Våra äldsta barn börjar ettan och tvåan till hösten, så de är ännu flyttbara. Vi trivdes väldigt bra i Jakobstad, och det är tungt att flytta bort från släkten, men jobbmässigt hade vi inget som band oss där, så vi tänkte ge Åland en chans, säger Malin.
I nuläget bor Malin och Caj på hyra i Mariehamn tillsammans med barnen Lovis (8), Idun (6) och Edda (1). De har hyrt ut sitt hus i Jakobstad, men om det känns bra om ett år är tanken att familjen ska stanna.
– Just nu är jag så trött efter flytten att det är svårt att säga hur det känns, men vi har blivit väldigt väl mottagna här, säger Malin.

Fantasi och maskiner
Malin är född på Houtskär, uppvuxen i Nykarleby och studerade till formgivare i Åbo. Hon driver företaget En gul apelsin, och skriver också den populära bloggen med samma namn. Med tiden är det ändå det skönlitterära skrivandet som blivit hennes huvudsyssla.
– Jag har alltid läst otroligt mycket, och styrdes in på skrivande mer och mer. Det som fick mig att verkligen komma till skott med min första bok var att jag träffade illustratören Joanna Vikström Eklöv som är väldigt organiserad. Dessutom skulle jag snart skulle fylla 30, och kände att jag måste komma igång med författandet om det skulle bli något, säger Malin.
Debutboken ”Patrik och pensionärsmakten” kom ut 2010 och följdes upp av ”Irene och sedelsugen” 2013.
Läs mer i papperstidningen!

Ylva Vikström