DELA

Fantasi och kreativitet för miljön ställs ut

– Vilken fantasi och vilken kreativitet.
Projektledaren Stefan Lång är imponerad över det som deltagarna i tävlingen Miljödetektiverna åstadkommit.
Just nu kan man se ett urval på stadsbiblioteket i Mariehamn.
Inom ramen för miljöprojektet ”Ett grönt Åland i ett blått Östersjön” initierade AICIS, i fjol tillsammans med naturfotografen Mattias Klum, tävlingen Miljödetektiverna på Åland för alla åländska femte- och sjätteklassister. Startskottet gick i juni då Klum höll ett inspirationsföredrag för eleverna.


Stort intresse
Tävlingen som riktat sig till de åländska femte- och sjätteklassisterna har rönt stort intresse med över 60 inlämnade bidrag.
– Hela 18 skolor var med och om man räknar med att det bakom varje bidrag kan finnas 3-5 elever så blir det sammanlagda antalet deltagare stort, konstaterar Stefan Lång.
Nu har de tio finalbidragen valts ut.


Finurliga lösningar
De deltagande eleverna har under hösten och vintern tagit tänkt ut finurliga lösningar bland annat kring framtidens fortskaffningsmedel, energiproduktion och miljövänlig matproduktion på Åland.
På hösten besökte också miljövetaren Kristoffer Persson landskapets skolor och höll inspirationsföredrag.
En jury bestående av Mattias Klum, miljöminister Katrin Sjögren, Carola Sjöblom, Ålands natur och miljö, och Stefan Lång, AICIS, har valt ut de tio bidrag som nu ställs ut. Finalisterna kommer från följande skolor: Vikingaåsen, Rangsby, Ytternäs, Södersunda, Källbo, Föglö och Näfsby.


Rösta fram, vinnare
Utställningen öppnades i måndags och pågår i två veckor. Allmänheten kan rösta på bidragen på biblioteket eller på hemsidan http://www.naturum.ax och första priset är en klassresa till Skansen.
– Dessutom kommer samtliga bidrag att ställas ut i Alandica i samband med Clean Tech-mässan som den 17 mars, berättar Lång.
Då besöker Mattias Klum också på nytt Åland för föredrag och prisutdelning. Även Finlands vetenskapscenter Heureka från Helsingfors medverkar.
– Mattias Klum håller också en öppen föreläsning för allmänheten i samband med sitt besök, berättar Stefan Lång.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: TOMAS JANSSONFotnot: AICIS står för Åland International Institute of Comparative Island Studies. (På svenska ungefär: Ålands internationella institut för komparativa östudier.)