DELA

Fångar åländska original i bilder

Hon kallar dem ”mina stjärnor” och hon säger att det gett henne mycket att få lära känna dessa människor. Tiina Tahvanainen (bilden) talar om sin utställning med sex åländska original som har vernissage i Ålands konstmuseum på lördag.
– Jag har alltid beundrat människor som vågar gå sin egen väg och det gäller ju särskilt i ett litet samhälle som det åländska, säger Tiina Tahvanainen.
Och tillägger:
– Jag lägger inte in någonting negativt i originaliteten och vem som är ett original är ju upp till var och en att bestämma.
I inledningen till den katalog som producerats till utställningen skriver journalisten och författaren Gustaf Widén om ”människor som har sett och tänkt mycket”.


Alla ställde upp
Tiina Tahvanainen berättar att hon själv valt ut de sex personer som hon fotograferat för utställningen: Borghill Lindholm, Christina Hedman-Jaakkola (Tant Grön). Sixten Jansson (Pop-Sixten) Olle Strömberg (clownen Jolle), Matts Stenlund och Tom Andersson.
– Ingen reagerade negativt eller tvekade att ställa upp när jag tog kontakt och berättade om det jag ville göra, säger hon.
De berörda har också fått vara med och godkänna de bilder som nu finns med på utställningen.
Att det finns utrymme för original i det åländska samhället var något som Tiina Tahvanainen lade märke till redan när hon flyttade till Åland och hon säger också att hon tror att det skulle ha varit lätt att få med många fler i fotoprojektet.
– Tiden och ekonomin har dock ställt sina begränsningar.


Egna miljöer
Tahvanainen har försökt ta sig tid att arbeta ordentligt med dem hon nu fäst på bild. Hon har träffat alla åtminstone två eller tre gånger.
Borghill Lindholm har hon hälsat på i hennes hem, men hon har också också fått ta sig en titt på barndomshemmet, Myran. Med Christina Hedman-Jaakkola har hon bland annat vandrat på Ramsholmen, med Matts Stenlund har hon seglat folkbåt och vandrat på Ingbybergen. Olle Strömberg har hon träffat hemma och i hans fotomuseum, Sixten Jansson på hans arbetsplats Emmaus och i hans stuga i Svinö. För Tom Andersson har den självskrivna platsen varit Bio Savoy.
– Jag har ju inte varit bekant med dem från början men jag är glad över att jag fått spendera så här mycket tid med var och en av dem och på ställen där de känt sig trygga. Det har haft stor betydelse för bilderna att jag fått lära känna dem.
– Vi har också haft mycket kontakt via telefon och brev, tillägger hon.
Utställningen i Ålands museum är Tiina Tahvanainens tredje på Åland. Den första som hon kallade ”Sorgcentrum” höll hon år 2003 på Galleri Salt och den andra, ”Snövit” på Galleri Kakelhallen 2005. Hon kommer ursprungligen från Dalsbruk i Åboland men är numera bosatt i Mariehamn.


Svartvitt
Ett utmärkande drag för Tiina Tahvanainens fotokonst är det gedigna hantverksarbetet. Hon håller fortfarande fast vid att fotografera på film och har ingen tanke på att gå över till digitalfoto. För de bilder hon nu visar har hon använt en mellanformatskamera och fotograferat i naturljus. Att bilderna skulle bli svartvita var en självklarhet från början.
– Det svartvita understryker på något sätt originaliteten och gör också bilderna mera dokumentära.
– Jag är också mycket glad över att vi på Åland fortfarande har Foto Alandia som kan framkalla svartvit film och som beställer in filmmaterial. Digitaland har dessutom framställt bilderna och Ehns gjort inramningen, så allt kan sägas vara producerat här, tillägger hon.
Tiina Tahvanainen avslöjar också att hon har planer på att bygga ett eget fotolabb i det hus hon flyttat in i Mariehamn så några planer på att överge det traditionella fotohantverket har hon inte.


Vernissage på lördag
Utställningen i Ålands museum har sin vernissage på lördag kl 14, då också de sex fotoobjekten kommer att närvara. Gustaf Widén öppnar utställningen, som pågår i museet till den 12 oktober.
I serien ”Möten kring konst” visas på tisdag kväll, den 16 september, kl. 18 Per-Ove Högnäs film ”Edos mack” och Högnäs diskuterar efter filmvisningen med Tiina Tahvanainen.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax