DELA

Familjen fann sina rötter på Åland

När Marissa Moje Williams från Albuquerque, USA, började forska om sin farmor ledde spåren till den ryska tidens Åland.
Nu har hon tillsammans med sin far, Carl Moje, och systern Annika Moje kommit till Åland för att besöka sin nyfunna släkting, Eva-Karin Sjögren.
Släktforskning har blivit ett gemensamt intresse för familjen Moje efter att Marissa Moje Williams förra året började gräva i sin farmors, Ålandsbördiga Hermine Mojes släktträd.
– Jag och min syster talades vid vid nyår och hennes nyårslöfte var att hon skulle börja släktforska, och det var så det började, säger Annika Moje.
Släktforskningen har hon utfört med hjälp av Eva Meyer på Ålands emigrantinstitut. Kontakten har till största del skötts via e-post och började i februari förra året.
– Vi visste att vår farmor Hermine kom från Åland, men det var allt. Jag fick höra talas om emigrantinstitutet som arbetade speciellt med att forska i vad som hände med de som emigrerade från Åland och bestämde mig för att chansa och skicka ett mail. Det var så jag kom i kontakt med Eva och efter ett tag blev forskningen som beroende. När det var som värst skickade vi tre eller fyra mail var varje dag och ibland kunde jag sitta uppe till klockan tre. Mitt köksbord var fullt av papper, säger Marissa.
Släktens historia är temat för den utställning som producerats av Emigrantinstitutet och som i kväll har vernissage på Mariehamns stadsbibliotek. Carl Moje, som i morgon fyller sjuttiofem år, har fått äran att öppna den.
– Det är sällan man hittar så här många dramatiska och stundtals också tragiska öden i en och samma familj, säger Meyer.
Läs mer i papperstidningen!

Felix Quarnström