DELA

Fällda konstnärer överväger överklaga

Konstnärerna Simon Häggblom och Karin Lind, som tillsammans utgör Simka, har dömts av Svea Hovrätt till dagsböter och rättegångskostnader för konstverket Blick.
– Det känns som om vi vill överklaga, men vi skall först tala med vår advokat, säger ålandsbördige Simon Häggblom.
Sommaren 2008 inbjöds konstgruppen SIMKA, Simon Häggblom, hemma från Mariehamn, och Karin Lind, att uppföra en konstinstallation i naturreservatet Öja-Landsort i Nynäshamns kommun i Stockholms skärgård. En lokal konstförening har sedan 1993 årligen ordnat olika typer av utställningar på ön.
Häggblom och Lind uppförde dels tjugofem små hus i gul mjukplast, dels en svävande cirkel med konstgräs. Husen togs bort i och med att utställningen avslutades.
Så långt var det inga problem. Men konstruktionerna förankrades genom att borra armeringsjärn och glasfiberstänger i berget och det gillades inte.
Södertörns tingsrätt friade konstnärsduon men domen överklagades och nu har alltså Svea Hovrätt dömt paret till dagsböter och till att betala rättegångskostnaderna.
– Vi blev mycket överraskade. Vi tyckte att vi hade allt på vår sida, säger Simon Häggblom som beskriver det som att rätten gjorde en rejäl kovändning.
– Det förra domslutet tolkade informationen på ett helt annat sätt. Ingen ny information har kommit upp, det handlar bara om olika tolkningar.
Läs mer i papperstidningen!

Karin Erlandsson