DELA

Ett skepp kommer lastat med svängig jazz

Alandia Jazz öppnar starkt med inlevelsefullt fiolspel och gypsy swing i högt tempo.
Pommerns lastrum bjuder på fantastisk akustik.
What Club tillsammans med Andreas Nyberg, fiol, bjöd på en konsert i högt tempo ombord på museifartyget Pommern i fredags. De spelar modern gypsy swing och var först ut i sommarens upplaga av Alandia Jazz. Resten av programmet ägde rum på Pub Bastun och Bio Savoy.
Läktaren i lastrummet var så gott som fullsatt. Den maritima inramningen med segelduk och obehandlade plankor uppskattades av såväl besökare som artister. Richard Palmer, som spelar gitarr i bandet, sade skämtsamt att de spelade i ”Mariehamns katedral” och påpekade vilken fantastisk akustik fartygets lastrum erbjuder.

Lyckat nyförvärv
Konserten håller ett högt tempo och Andreas Nybergs inlevelsefulla fiolspel imponerar. Richard Palmer beskriver honom som ”ett synnerligen lyckat nyförvärv” då han säger sig vara tvungen att vila högerarmen en stund efter några intensiva låtar.
Det höga tempot håller i sig ända tills deras tolkning av Syracuse av Henri Salvador bjuder på en andningspaus. Andreas Nyberg ackompanjerar sitt fiolspel med tårar till låtens sorgsna ton och höjer sitt inlevelsefulla spelande ytterligare ett snäpp.
Efter konsertens sista låt, en rumba, lockar applåderna till först ett extranummer. Efter det första extranumret stampar publiken i takt i golvet tills What Club och Andreas Nyberg bjuder på ännu en låt.
What Clubs orginaluppsättning består av Jochum Juslin på gitarr, Kjell Dahl på bas och Richard Palmer på gitarr.
Läs mer i papperstidningen!

Frans Jansson