DELA

Ett litet mästerverk

Musik
”Sunday songs”
Paradise Oskars debutalbum. Warner Music.
FEM STJÄRNOR
Lagom till Eurovisionen släpper Paradise Oskar sitt debutalbum ”Sunday Songs”. Låtarna har länge legat i byrålådan och det var en herrans tur att den blott 20-årige Axel Ehnström vann den finska melodifestivalen.
Vi snackar nämligen om en mycket talangfull kompositör som har ett särskilt unik gåva att också skriva texter med ett verkligt innehåll.


Undantag
Det är väldigt långt från eurovisionsmusik vi får höra. Unga artister som slår igenom över en natt genom ett TV-program brukar snabbt bli uppplockade av ett skivbolag och plötsligt ligger en opersonligt och snabbproducerad produkt i butikshyllan.
Paradise Oskar är undantaget som bevisar att det går att göra saker om man själv tror på dem tillräckligt mycket och om man har hans talang.
Här finns inget anpassat material från utomstående kompositörer.


Underfundiga
Förutom vinnarlåten Da da dam finns här endast åtta andra spår av engagerande gitarrpop. Insiktsfulla, kloka, roligt underfundiga och berörande.
Mest rörd blir man av Paradise Oskars egen favorit Dear Mother. Tårarna rinner ner för kinden även på en härdad man, det går inte att undvika.
Rolig är låten Sunday Everyday.


Fina texter
Jag får lite James Blunt och Beatles-vibbar. Själv säger Paradise Oskar att han lyssnat mycket på Jimmy Webb.
Det är kanske kombinationen av de fina texterna, den coola avslappnade attityden, de starka melodierna och paradise Oskars känsliga falsett som gör detta till ett litet mästerverk. Nåt av det bästa som givits ut i Finland på år,

David Lindström


kultur@nyan.ax