DELA

Estnisk folkensemble på konsertbesök

Önningebymuseets Estlandskontakter fortsätter.
Folksångaren Virve Köster från ön Kihnu (på svenska Kynö) i Estland med sin familjeensemble besöker Önningebymuseet nästa vecka.
– Det är den estniske kulturprofilen Mark Soosaar, parlamentsledamot och museiman med mera., som gjort besöket möjligt. Projektet stöds även av Nordens institut på Åland, berättar Kjell Ekström vid Önningebymuseet.


Sång, musik, dräkter
Gruppen, som bland annat besökt Venedig med sitt program, bjuder på en kväll med sång och musik, estniska folkdräkter och Sankta Katarina-dagens ritualer. Ön Kynö har lyckats bevara mycket av annars glömda och bortsopade traditioner.
– Kynö är den största ön i Rigabukten; 16,4 kvadratkilometer, 7 km lång och 3,3 km bred och öns högsta punkt endast 9 meter över havet. Ön har en gång i tiden haft en svenskspråkig befolkning, berättar Ekström.


På Unescos lista
Den traditionella kulturen på Kynö utropades år 2003 av Unesco till ett av mänsklighetens immateriella mästerverk. År 2008 upptogs Kynös traditionella kultur också på Unescos lista över immateriellt kulturarv, en motsvarighet till de världsarv som utnämns av Unesco.
Enligt Unesco har öns kulturella uttryck och jordbrukstraditioner till stor del vidmakthållits av kvinnorna, medan männen har varit fiskare och säljägare. Till det som Unesco uppmärksammat hör sång, dans, lekar, bröllopstraditioner och hantverk.


Ull och färger
Ett kännetecken för Kynö är kvinnornas klädedräkt, som är gjord av ull i starka färger, med kraftiga ränder och broderier.
Gruppen från Kynö ger sin programkväll vid två tillfällen i Önningebymuseet: Torsdagen den 26 november kl 19.00 och fredagen den 27 november vid samma tid.
Biljetter kan köpas i förköp på Galleri Skarpans i Mariehamn. (jk)