Estlandssvenskarna flydde via åländska skärgården
Under andra världskriget flydde estlandssvenskar och ester till Sverige. Många av dem kom till åländska öar som Sottunga och Kökar.
Margareta Hammerman har skrivit boken ”Estlandssvenskarnas flykt över Östersjön”.
Margareta Hammarmans svärmor var en av de estlandssvenskar som flydde från Estland under andra världskriget. Hennes man hade blivit tvångsmobiliserad och kom aldrig tillbaka. Hon flydde med sina tre barn, den då tvååriga sonen skulle senare bli Margaretas make.
– Estlandssvenskarna ville till moderlandet, till Sverige. Då Hitler år 1939 tog hem balttyskarna förstod man att något var i görningen, säger Margareta Hammerman.
Under de första åren flydde estlandssvenskarna i småbåtar. Det handlar om cirka 250-300 småbåtar som tog sig över havet. Många kom till svensktalande orter i Finland och till den åländska skärgården.
– Mottagandet var mycket gott. Man har berättat hur man fick kläder, varm choklad, smörgås och täcken av öborna.
Småningom fick estlandssvenskarna också matkuponger och biljett över till Sverige.
Boken ”Estlandssvenskarnas flykt över Östersjön. Flyktberättelser och namnförteckning över anlända 1940-1945” har redan sålt slut och en ny upplaga är under tryckning.
– Andra generationens estlandssvenskar vet lite om sina föräldrars flykt eftersom föräldrarna inte velat prata om den, medan den tredje generationen vill ta reda på vad som hände.
I tisdags på Kökar hölls en minnesgudstjänst för estlandssvenskarnas flykt. Tillställningen var välbesökt. Janne Kütimaa har skrivit sin prograduavhandling om estlandssvenskarna och är själv från Estland.
Läs mer i papperstidningen!