DELA

Ensemblen visar redarens liv

I dag släpps biljetterna till föreställningen ”Gustaf Erikson – Segelkungen” som har premiär på segelfartyget Pommern den 17 juni. Regissören Robert Liewendahl är nöjd med skådespelarna.
– Det här är en drömensemble för mig, säger han.
Fyra månader tog det för Robert Liewendahl att skriva manuset om redaren Gustaf Eriksons liv. Han har forskat och läst många böcker om segelkonungen och den åländska segelsjöfarten. Det var viktigt för honom att manuset skulle bli trovärdigt.
– Jag har skrivit lite, gått upp på golvet och sagt repliken högt för mig själv. Jag har funderat mycket på hur de olika karaktärerna uttrycker sig, säger han.
Ända in i det sista skedde ändringar i texten.
– Efter första genomläsningen med skådespelarna insåg jag att vissa saker jag skrivit inte funkar på scen.


Nöjd med ensemblen
Men nu känner han sig nöjd med manuset och med de femton skådespelare som ingår i ensemblen.
– Med åren blir man mer och mer kräsen, men det här är en drömensemble för mig där det finns en blandning av professionellt utbildade skådespelare, sådana som har spelat länge och nya förmågor.
Jon Eriksson och Gustaf Lindbäck är nykomlingar i teatervärlden och kommer att spela många olika småroller.
– Jag tycker om att ta in nya, för då kan de lära sig av veteranerna, säger Liewendahl.
Christian Ekström gör Gustaf Erikson, Linn Weman hans unga hustru Hilda, Jonas Danielsson gör sonen Edgar, Gunilla Schåman dottern Greta, Lisbeth Lindfors gör Eva och Yohan Henriksson yngsta sonen Gustav.
Jan Nordberg gör Gustafs far, Gustav Adolf Eriksson, från Hansas i Lemland Hellestorp och Anneli Åkerblom gör dennes hustru Amalia.
Petter Sjöstrand har flera roller, men gör till exempel Gustafs bror Axel Eriksson. Ann-Christin Schåman gör hushållerskan Julanda Jansson och Anton Johansson gör Gustafs gode vän Erik Bamberg. Gunilla Schåman.


Kostymer och klädbyten
Lena Andersson står för kostymerna.
– Det blir massor med klädbyten. Det är så skönt att jobba med Lena, för när jag säger att jag vill ha ”en uniform med lite mollijox” så förstår hon direkt vad jag menar, säger Liewendahl.
Också scenbyten blir det många av, närmare bestämt 25 stycken. Föreställningen utspelas på en scen i Pommerns lastrum med sittplatser för ett nittiotal åskådare och rekvisitan är sparsam.
– Ganska avskalat kommer det att bli. Jag har utgått från hur inredningen ser ut på ett skepp, där är allting genomtänkt och lätt att ta fram och ställa undan, säger scenografen Sara Tobiasson.
Istället kommer man att satsa mycket på projiceringar och på att försöka förflytta handlingen från akterdäck på ett skepp till doktorns rum i Godby med enkla medel.
– Det ska inte finnas en pryl på scen som inte betyder något för pjäsen, säger Liewendahl.


Söker flera
Ensemblen började repetera i går, men fortfarande behövs två skådespelare.
– Vi söker två pojkar, gärna lintottar, i åldern 9-12 år som kan spela Gustaf Erikson och Edgar som barn.
För den som är intresserad går det bra att höra av sig till Robert Liewendal på telefonnummer 040 729 7697.
– Jag vill gärna att man ringer så fort som möjligt, säger han.
Om nästan två månader, den 17 juni, är det premiär.

Linnea Friman

linnea.friman@nyan.ax