DELA
Foto: Oskar Koivumäki / Yle

Enni sjunger för Åland i Melodi Grand Prix-finalen ikväll

Enni Sjölund, 13, från Saltvik skrev själv låten som ledde till finalen i årets Melodi Grand Prix. Den direktsänds ikväll,  lördag och då kan lyssnarnas röster avgöra om hon vinner.

Nedräkningen till finalen i årets Melodi Grand Prix har börjat. Finalen direktsänds av Yle med start på lördag klockan 18.

När vi pratar med Enni Sjölund på torsdagen är hon hur lugn som helst.

– Just nu sitter vi bara i soffor, chillar och har det kul.

”Vi” är alla unga sångare som har tagit sig till finalen. Det här är första gången de träffats igen efter att de lärt känna varandra på ett sommarläger. Nu har hon varit i Helsingfors två dagar. På torsdagen var deltagarna i Yles mediahus där de provade scenkläder och testade hur det är att stå på en studioscen och sjunga, med en låtsasmikrofon, utan att kamerorna var i gång.

– Vi har jätteroligt. Vi busar och skrattar massor. Alla hejar på varandra. Det spelar inte så stor roll vem som vinner, säger Enni.

Skrev låten på piano

Alla deltagare har gjort låtarna som de tävlar med. Enni, som har studerat vid Ålands musikinstitut, komponerade sin låt ”Tidsmaskin” på piano. Producenten Erik Nyholm, som gjorde ett backingtrack.

– Det är åttiotalsinspirerad poprock. Jag är allätare inom musik. Framför allt tycker jag om sjuttio- och åttiotal och metal. Men jag lyssnar också på sextiotalsmusik, Aretha Franklin och sånt.

Hur arbetade du med producenten?

– Jag sade att jag ville ha gitarrer, trummor och synthar. Och att de skulle vara rockigt. När jag hörde den första versionen tänkte jag ”jag skulle gärna ha den där syntriffgrejen med”. Sen gjorde han en ny version och den blev jättebra.

Många av deltagarna har dansare med sig på scenen.

– Men inte jag. Det passar inte till själva låten. Det är bara jag på scenen.

Vad har du lärt dig hittills?

– Hur man står på scenen. Och en coach har hjälpt till med sångträningen.

Vad vill du göra med musiken i framtiden?

– Jag vill fortsätta uppträda. Om man skulle få en hel karriär vore det häftigt.

Ennis ”Tidsmaskin” och de andra finallåtarna kan man lyssna på i förväg på arenan.yle.fi. Tävlingen direktsänds på Yle Arena och Yle Fem på lördag med start klockan 18.

Medan sändningen pågår kan tittarna sms-rösta på sina favoritlåtar. Vinnaren utses av tittarna och en tävlingsjury.

Sista tävlingen

Melodi Grand Prix arrangerade första gången 2006 med deltagare från de nordiska länderna. Det här blir sista året som Svenska Yle arrangerar tävlingen på det här sättet. Hur tävlingen ser ut 2023 ser ut är helt öppet. Kanske blir det något annat än en tävling.

– Här vill vi gärna höra målgruppens tankar. För mig är det viktigt att det nya konceptet blir så brett och inkluderande som möjligt. Det finns väldigt många ungdomar som är intresserade av andra saker än musik och dans, säger producenten Ted Forsström på Svenska Yles hemsida.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp