DELA

En stor kompositör är borta

– Han var en riktigt stor konstnär, en stor själ.
Det säger en vän om den ålandsbördige kompositören Pehr Henrik Nordgren, som i går avled efter en längre tids sjukdom.
Pehr Henrik Nordgren, som var systerson till författaren Sally Salminen, bodde sedan många år i Kaustby i Österbotten.
Hans åländska rötter lyftes fram i synnerhet i kulturfestivalen Katrina. År 2004 kretsade festivalen kring Nordgrens verk.
– Det var första gången på många år som han besökte Åland. Det blev ett slags hemkomst för honom, säger festivalens konstnärliga ledare Tiila Kangas.
Hon lärde känna Nordgren genom sin far Juha Kangas, som var ledare för Mellersta Österbottens Kammarorkester.
Nordgren, som hade varit studiekamrat med Juha Kangas i Helsingfors, blev länskonstnär i mellersta Österbotten på 70-talet. Han bosatte sig i Kaustby där han 1978 grundade den årliga kammarmusikveckan.
– Kaustby har en stark folkmusiktradition och antagligen bidrog det till att han kände sig hemma där. Han påverkades mycket av folkmusik också.
I hans kompositioner hördes också musik han hade studerat i Japan i början av 70-talet. Han komponerade för både kantele och traditionella japanska instrument.

Väldigt tagen
Tiila Kangas är glad för att Katrina kunde presentera honom i olika sammanhang. Hon minns i synnerhet året då han var temakompositör, med konserter i hans barndomstrakter.
– Han var väldigt tagen, och vi förstod att det var jätteviktigt för honom. Det var innan han hade fått sin sjukdomsdiagnos. Jag är jätteglad att han fick uppleva det.
Vid årets Katrinafestival spelade Temperakvartetten Nordgrens elfte stråkkvartett. Han var inte själv på plats, men han hörde den på årets kammarmusikfestival i Kuhmo.
– Verket fick ett starkt mottagande här. Många sade att det var en väldigt stor upplevelse. Det var typiskt för hans musik att den rörde människors mest personliga känslor.

Kreativ till slutet
Nordgren lämnar ett stort tomrum efter sig.
– Han var en riktigt stor konstnär. Förlusten för det finländska och internationella musiklivet är påtaglig. Men han var produktiv även de sista månaderna, han hade sina kreativa krafter kvar trots sjukdomen. Det skulle nog ha blivit många fina verk till om han bara hade fått leva.
1999 fick Nordgren Pro Finlandia-utmärkelsen av presidenten, och 2006 belönades han för sitt verk med Svenska kulturfondens stora kulturpris.
Musiken finns förevigad på många skivor, och Kangas har flera favoriter. På Pelimannikuvia (Spelmansporträtt) spelar Mellersta Österbottens Kammarorkester kompositioner som visar hur Nordgren hade tagit intryck av finländsk folkmusik.
Hon rekommenderar också Kokkolakvartettens inspelning av hans fjärde och femte stråkkvartett, och Finlands Radios symfoniorkesters inspelning av hans andra och fjärde symfoni.

Skall hedras
Hans minne skall hedras på Åland, säger Tiila Kangas.
– Men när, och hur, är det för tidigt att ha några konkreta tankar om.

PATRIK DAHLBLOM