DELA

En kväll för Kåhres tusen lindar

På fredag blir det Kåhre-afton i Sjökvarteret, en kväll av visor och dikt, helt och hållet tillägnad stadens egen poet, Georg Kåhre.
– Vi hoppas på en Kåhre-revival, att ålänningar en dag ska börja sjunga hans dikter som vi sjunger Taube, säger arrangörerna.
Det är föreningarna Visans vänner och Ålands litteraturförening som gått ihop för att ordna vis- och diktaftonen till Kåhres ära, med anledning av stadens jubileum. Men egentligen är evenemanget redan bekant sedan förra året.
– Vi kläckte idén i maj förra året, och då insåg vi samtidigt att vi hinner få in en Kåhre-kväll redan samma sommar, innan jubileumsåret börjar. Så vi körde ett slags genrep förra året, berättar Anne-Louise Fogerström från litteraturföreningen och Lasse Fredrikson från Visans vänner.


Många minnen
Det som slog arrangörerna efter den förra aftonen var hur många som hade minnen av Kåhre som de ville dela med sig av.
– Det var den största överraskningen förra året. Folk stod på rad för att få dela med sig av sina minnen, främst av honom som lärare, berättar Lasse Fredrikson.
– Det var så lyckat redan då, så opretentiös och trevlig stämning, konstaterar Anne-Louise Fogelström.


Sångbara dikter
Under Kåhre-aftonen på fredag bjuder föreningarna på ett program som till lika delar består av dikt och visa ur Kåhres debutverk Staden med de tusen lindarna. Lasse Fredrikson och Eivor Lindström sjunger visorna och Anne-Louise Fogelström och Jonnie Listherby läser dikt.
Det är också Lasse Fredrikson som har gjort ett flertal av de 16 tonsättningarna ur diktsamlingen, vid sidan av Robert Robertson och Gustaf Saurén.
– Det är så tydligt att diktsamlingen handlar om Mariehamn och melodierna är enkla att ta till sig.


Mycket aktion
I diktsamlingen går temat från en kväll i juni, via syrener och sommarstadens syndiga leverne till höst och möten i sensommarbersån.
– Det är mycket aktion, Kåhre hade också mycket humor och självdistans, inte helt olik Evert Taube i sina berättelser, tycker Lasse Fredrikson.
Kåhre-kvällen pågår mellan 19 och 22 på fredag utanför Café Bönan i Sjökvarteret.
– Ta med varma kläder, uppmanar arrangörerna.

Sara Othman